Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Projekt vrijedan 31 milijun kuna

Metalska jezgra, jedina u državi, dobiva opremu i znanstvenike u području tehničkih znanosti

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Obavit će se adaptacija postojeće zgrade, njezinog vanjskog i unutarnjeg dijela, sagradit će se još jedan dio zgrade, promijeniti limeni krov i urediti okoliš

Nakon što je u petak potpisan ugovor o izvođenju, uskoro započinju građevinski radovi na zgradi Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju - Metalske jezgre Čakovec. Na natječaju je posao dobila domaća tvrtka Tekeli Projekt Inženjering iz Murskog Središća. Projekt je sufinanciran novcem iz fondova EU za ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija, u iznosu od 31,290.223 kune, a trajat će do 1. travnja 2020.

Dani županije Pretisak Spomenice iz 1919. godine

Ulaganje više od 100 milijuna kn

– Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj osnovala znanstveno-istraživačku ustanovu u području strojarstva i računarstva. Poduzetnicima će biti olakšan pristup novim tehnologijama i uključivanje u razvojno-istraživačke projekte, a mladi će znanstvenici imati dinamičan prostor za rad i napredovanje – ističe Maša Tomašić, voditeljica projekta.

Vrijednost radova je 12,6 milijuna kuna bez PDV-a, a uskoro se kreće i u nabavu za tehnološko opremanje laboratorija u vrijednosti oko 11,8 milijuna kuna. Razvojna agencija REDEA, Tehnološko-inovacijski centar i Međimurska županija prepoznali su, kaže župan Matija Posavec, ono što međimursko tržište traži.

Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst u Međimurju: Pozitivan stav da se svaki problem može riješiti na sjever Hrvatske privlači i američke investitore

– U suradnji s Tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu i MEV-om gradimo istraživačku infrastrukturu namijenjenu znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija na području sjeverozapadne Hrvatske. Mijenjamo sliku gospodarstva Međimurja, a uz Centar održivog razvoja, Centar izvrsnosti iz informatike i Centar kompetentnosti, ulaganje u međimursko obrazovanje iznosi više od 100 milijuna kuna – ističe. Metalska jezgra imat će dva laboratorija za prototipiranje i internet stvari. Uključen je tim od desetak stručnjaka iz Međimurske županije i desetak iz partnerskih institucija.

Međunarodna suradnja

Suradnja je proširena i na Fraunhofer Institut u Njemačkoj, ZalaZone u Mađarskoj i Sveučilište Aldo Moro iz Italije. Podršku je pružilo i desetak zainteresiranih poduzeća.

– Sljedeći važan korak je zapošljavanje stručnjaka iz područja tehničkih znanosti i njihova edukacija – najavljuje ravnatelj Metalske jezgre dr. sc. Mario Šercer. 

Natjecanje WorldSkills Croatia Učenici osvojili čak trinaest medalja KULTURNO NASLIJEĐE Bivša stražarnica sad je palača turizma