Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst u Međimurju:

Pozitivan stav da se svaki problem može riješiti na sjever Hrvatske privlači i američke investitore

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Jedan od najvećih investitora u toplice koje će se graditi u Draškovcu Američki je investicijski fond

– Uvjerio sam se da u Međimurskoj županiji postoji stav da se svaki problem može riješiti, i to je ono najvažnije što se može učiniti da bi se privukli američki investitori. Drugi najvažniji čimbenik za uspješan posao jest da imate dobre zaposlenike, a vi ovdje radite na obrazovanju. Radna snaga koja je stručna i djeluje u suradničkom okruženju uvijek će privući nove tvrtke. Sviđa mi se što radite ovdje, taj pozitivan iskorak za privlačenje biznismena. Američko poduzetništvo ima kapitala i mnogo potreba da ulaže diljem svijeta, a mi ćemo proširiti vašu priču i pobrinuti se da dođe do pravih ljudi – rekao je američki veleposlanik Robert Kohorst koji je posjetio Međimursku županiju.

KULTURNO NASLIJEĐE Bivša stražarnica sad je palača turizma

Program “Meet US”

Američko veleposlanstvo povezuje se sa županijama preko programa "Meet US", a cilj je i povezati američke i hrvatske poduzetnike. Posjet je započeo s radnim sastankom sa županom Matijom Posavcem koji je predstavio gospodarske i turističke potencijale Međimurja, funkcioniranje javne uprave i projekte koji se provode. Istaknuo je da u posljednjih deset godina županija bilježi stalan porast dolazaka i noćenja turista. Veleposlanik je posjetio i MEV te Tehnološko-inovacijski centar. Direktor TICM-a Ivan Plačko rekao je da je Međimurska županija atraktivna sredina za ulaganja posebno istaknuvši prometnu povezanost sa zemljama EU, iznimno razvijenu infrastrukturu, brzu i efikasnu javnu upravu i stručne službe te dobro opremljene gospodarske zone, a glavna odrednica budućeg rasta je ulaganje u obrazovanje i znanost.

Suradnja s Agronomskim fakultetom Pokrenut postupak brendiranja jaretine u Međimurskoj županiji

– Naš osnovni naglasak je na obrazovanju i gospodarstvu, u što i najviše ulažemo i imamo dobre rezultate, međutim ono čemu uvijek težimo je da budemo još bolji, brži i uspješniji. Prema svim pokazateljima doista smo "business friendly" sredina, a s obzirom na povezivanje javnog i privatnog sektora, imamo dobre pretpostavke da budemo otvoreni i prema investicijama iz SAD-a. Nekoliko naših izvozno orijentiranih poduzeća već njeguje snažne gospodarske odnose sa SAD-om – rekao je župan Posavec.

Revitalizacija vojarne

Predstavila se i razvojna agencija, a bilo je riječi i o revitalizacija prostora bivše vojarne kao primjeru dobre prakse i stvaranja dodanih vrijednosti u gospodarstvu. U Međimurju već djeluje tvrtke u američkom vlasništvu. I jedan od najvećih investitora u toplice Draškovec je upravo Američki investicijski fond. 

Monografija Kroz KLA prošlo više od tisuću članova Lakše do posla Nezaposlenih građana na burzi sve je manje, pa je teško pronaći kandidate spremne za obuku