Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Lakše do posla

Nezaposlenih građana na burzi sve je manje, pa je teško pronaći kandidate spremne za obuku

Foto: Međimurska županija
Nezaposlene osobe usavršavale su se za zvanje konobara, recepcionara i kuhara

Četrdeset nezaposlenih osoba iz ugroženih skupina te 16 mentora i sedam predavača uključeno je u projekt Međimurskog veleučilišta "Poticanje uključivanja ranjivih skupina na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva primjenom inovativnih pristupa", vrijednom 1,467.147 kuna. U stopostotnom iznosu financiraju ga EU i Europski socijalni fond.

Natjecanje WorldSkills Croatia Učenici osvojili čak trinaest medalja

U prostorijama veleučilišta održana je završna konferencija projekta na kojoj su sudionicima podijeljene potvrde o uspješno završenom programu osposobljavanja. Dekanica Međimurskog veleučilišta dr. sc. Nevenka Breslauer rekla je da su dva glavna cilja projekta usavršavanje vlastitih stručnih znanja mentora u području turizma i ugostiteljstva te zapošljavanje teško zapošljivih skupina.

Za mlađe od 25 i starije od 54

– Drago mi je da smo se ponovno okupili nakon godinu dana provedbe hvalevrijednog projekta na koji smo izuzetno ponosni – istaknula je.

Teorijski dio nastave održan je u prostorijama Međimurskog veleučilišta, a praktični dio edukacije organiziran je u suradnji s privatnim partnerima DG Sportom iz Preloga, Toplicama Sveti Martin, Unionom iz Čakovca i Atonom iz Nedelišća. Prema riječima predstojnika čakovečkog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nikole Hrena, projekt je bio namijenjen mlađima od 25 i starijima od 54 godine koji su se željeli osposobiti za deficitarna zanimanja u sektoru turizma.

Monografija Kroz KLA prošlo više od tisuću članova

Perjanice turizma

– Radne snage prijavljene na Zavodu sve je manje, tako da je teško pronaći kandidate za ovakve projekte. Nezaposlene osobe usavršavali smo za zvanje konobara, recepcionara i kuhara, što su zanimanja koja su tražena, tim više jer uskoro započinju sezonska zapošljavanja – istaknuo je.

Dio onih koji su prošli edukaciju već je pronašao posao.

– Ovaj projekt povezao je obrazovanje i gospodarstvo te je dobar način promocije turizma i prezentacije naših potencijala. Imamo brojne potencijale i treba samo naći nišu kako bismo postali prepoznatljivi i na drugim tržištima. Za to su potrebni ljudi koji vode sustav i koji su njegovi dionici te kao takvi daju najbolje od sebe. Četiri projektna partnera, Toplice Sveti Martin, DG sport, Aton i Hotel Park perjanice su našeg turizma i od njih se mnogo očekuje u promociji sportskog, kulturnog i prirodnog turizma – rekao je župan Matija Posavec.

Projekt "Uključivo studiranje" U uređenoj zgradi bivše vojarne obroci za 1500 studenata MEV-a i odsjeka Učiteljskog fakulteta