Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Bogat program tijekom ljeta u gradu kulture i glazbe

Od Gljevstoka i jubilarnog Sajma sela do spektakularnog prikaza opsade i Alke

Foto: Grad Sinj
Program Dana Alke i Velike Gospe obilježit će brojni koncerti, među kojima su tradicionalni nastupi klape Sinj i Gradske glazbe

Pred Sinjanima je i njihovim gostima ljeto bogato raznim sadržajima. Poznato je već da su, zahvaljujući bogatoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini te nizu kulturnih zbivanja, Sinj i Cetinska krajina poželjni turistima, i domaćima i stranima.

živopisna skulptura Obnovljen simbol grada Sinja - spomenik Alkara

Ljetna glazbena škola

– I ove godine program Dana Alke i Velike Gospe obilježit će brojni koncerti, među kojima su tradicionalni ljetni koncerti klape Sinj i Gradske glazbe Sinj, a svakako vrijedi izdvojiti i Festival marijanskih pjesama Klape Gospi Sinjskoj i koncert Opernih solista HNK Split te Mješovitog zbora grada Sinja. Brojnu publiku u Sinj će zasigurno i ove godine privući scenski spektakl "Opsada Sinja 1715." 8. kolovoza i 7. sajam sela. I ove se godine održava Vučkovića dječja alka – najavljuju u Gradu.

Nakon "mini Woodstocka" Gljevstoka u malenoj oazi na Gljevu pokraj Sinja, valja izdvojiti Ljetnu glazbenu školu Sinj 2019. u organizaciji Klastera Sinjska alka, koja se drugu godinu zaredom održava od 8. do 20. srpnja. Nastava će biti u jutarnjim i ranim poslijepodnevnim satima na više lokacija u samom središtu grada, dok su večernji sati predviđeni za zajedničke glazbene i sportske aktivnosti. Sudjelovat će poznati profesori glazbe.

– Vrijednost ovakvih ljetnih škola je u tome što u opuštenoj atmosferi i poticajnom okruženju polaznici s lakoćom reagiraju na glazbeni poticaj. Uz motivaciju i kvalitetnu edukaciju, polaznici se s lakoćom glazbeno izražavaju i usvajaju nove tehničke i umjetničke vještine – kažu organizatori.

Obaranje ruke Prvenstvo Hrvatske Sinj i drugu godinu zaredom domaćin najboljima u obaranju ruke

Jedan od najboljih domaćih glazbenih festivala u Dalmaciji u svom 17. izdanju od 19. do 21. srpnja na platou bivše vojarne Ivaniša Nelipića okupit će brojne glazbenike. Nastupit će Edo Majka, M.O.R.T., Vojko Vrućina, Atheist rap, Teški osjećaji, Jufkamental, Limbonaut, Seviter, Dregermajster Crew i škotsko-američki majstori Tony Rose & The Band of Jakeys. Sinjski festival alternativne glazbe S.A.R.S. u organizaciji udruga S.K.U.P. i Craft Beer 2 Go, osim vrhunskih glazbenih imena, nudi i više od 40 vrsta craft piva i posebnu festivalsku atmosferu. Kolovoz će obilježiti Sinjska alka.

Dolazak hodočasnika

– Sinj cijelu godinu obiluje događanjima. Povoljan zemljopisni položaj plodno je tlo za mnoštvo aktivnosti na otvorenom u kojima mogu uživati sve dobne skupine. Sinj se oduvijek ponosio konjičkim sportom, pa se na Hipodromu održavaju nacionalni i međunarodni galopski kupovi. Na obližnjem sportskom aerodromu Piketu obožavatelji adrenalina doći će na svoje u popularnom padobranskom kupu – napominju u Gradu. Brojna su mjesta koja služe kao pozornica za razna događanja. Jubilarni deseti po redu Sinjski sajam sela moći će se razgledati 2. i 3. kolovoza na Trgu dr. Franje Tuđmana. Tijekom cijele godine, a na Veliku Gospu posebno velikom broju, stižu hodočasnici u jedno od najvećih marijanskih svetišta u Sinju. Na utvrdi Kamičak odzvanjat će 17. kolovoza glazba od 20.30 sati. Na Glazbenim večerima najbolje od jazz-glazbe predstavit će Nocturnal Four.

Od 15. lipnja do 14. rujna traje najveća virska ljetna manifestacija Spektakl Virskog ljeta otvara Prljavo kazalište, a u rujnu zatvara Ivan Zak