Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović o realiziranim i budućim projektima

Predložit ću da Grad poveća sufinanciranje privatnih dječjih vrtića

Foto: Grad Kaštela
Grad Kaštela preuzeo je projekt obnove i dogradnje osnovne škole u Kaštel Gomilici

Denis Ivanović dvije je godine gradonačelnik Kaštela. Polovica mandata, koji je na prošlim lokalnim izborima osvojio u prvom krugu, izvrsna je prilika za razgovor i svojevrsnu inventuru dosad učinjenog, ali i najavu budućih projekata.

Linija će imati, ovisno o smjeru, 29 ili 27 postaja. Predviđeno vrijeme putovanja je oko sat vremena Vozi magistralom od Zračne luke do Sukoišanske ulice Dobili novu autobusnu liniju

Ono što je najvidljivije i najviše utječe na kvalitetu života građana je komunalna infrastruktura. Što se sve učinilo?

Od početka ove godine u tijeku je uređenje dijela ceste dr. Franje Tuđmana kod Emmezette. Radovi napreduju planiranom dinamikom i uskoro bi trebala biti završena prva faza ovog projekta vrijednog oko 5 milijuna kn. Po završetku prve faze, nastavit će se uređenje ceste u još dvije faze do ambulante u Kaštel Sućurcu.

Ulica Polinovac u Kaštel Novom također je kompletno rekonstruirana i završena prije rokova, a uređuje se još jedan dio puta u Ulici Bufaline prema svetištu Gospe od Stomorije. Pri samom kraju su radovi na autobusnom ugibalištu u Kaštel Kambelovcu kod Baletne, a otkup Radunićeve ulice u Kaštel Novom također je pri završetku tako da bi u idućoj godini trebali započeti radovi koji će obuhvatiti kompletnu infrastrukturu. Veliki dio ceste dr. Franje Tuđmana dobio je nogostup gdje dosad nije postojao, što se posebno odnosi na dio Kaštel Gomilice i Kaštel Kambelovca. Kad je riječ o održavanju cesta i ulica, ukupno je asfaltirano i sanirano više od 20 tisuća metara kvadratnih na području cijelog grada. Osim toga, idućih dana kreću radovi na proširenju groblja u Kaštel Kambelovcu, a riječ je o 150 novih grobnih mjesta.

Rješavate li problem vodoopskrbe?

U tijeku je zadnja godina projekta vodoopskrbe Kaštel Gomilice. Vodosprema je završena, a u tijeku je gradnja crpne stanice, treba postaviti jedan dio tlačnog cjevovoda. Spajanje novih ulica na vodoopskrbu na području Rudina i Raduna u zadnjih godinu dana ide predviđenim tempom tako da će se uskoro spojiti ili su već spojene Ulica gardijskih brigada, Put Kolovrata, Put Ključanica, Put Smokvinca i Ulica Sv. Jurja. Ovih dana Grad očekuje dobivanje građevinske dozvole za vodospremu Rudine 2 koja će nakon toga krenuti s gradnjom, a s tog dijela je već nekoliko ulica spojeno preko stare vodospreme u Rudinama – Matoševa, Put Žabic, Put Vlaka i Sebastijanova ulica.

Kako napreduje spajanje na kanalizacijsku mrežu?

Dobro, posebno na predjelu Kaštel Gomilice gdje je u tijeku gradnja vodoopskrbe u ulicama Podlukovo, Mila gora, Milinkovo, kao i Koludrovac, Ćipinova i Metova, a napreduje gradnja kišnih priljeva u Kaštel Kambelovcu kako se ne bi ponovio slučaj s izlijevanjem fekalnih voda u more.

Jesu li zbog loših vremenskih prilika usporeni radovi na uređenju plaža?

U idućih nekoliko dana plaža Glavica u Kaštel Lukšiću bit će kompletno završena. Projekt je vrijedan oko 5 milijuna kuna, a djelomično su ga sufinancirali Ministarstvo turizma i Splitsko-dalmatinska županija. Nakon završetka radova nastavlja se dio uređenja plaže prema Baletnoj školi. U skladu s vremenskim uvjetima, obavlja se nasipavanje plaža duž cijele obale, a uz plažu Gabine uređena je i nova šetnica.

Na natjecanju je sudjelovalo više od 700 natjecatelja Državno prvenstvo u Murskom Središću Sedam medalja Kaštelanskih mažoretkinja

Kada očekujete početak radova na luci u Kaštel Starom?

Natječaj je završen, a kroz nekoliko dana bit će poznat izvođač radova. Prvo će se započeti s podvodnim radovima kako ne bismo ometali turističku sezonu.

Jeste li povećali boravišnu pristojbu za iznajmljivače?

Gradski vijećnici podržali su moju odluku da se boravišna pristojba ne povećava.

Kako rješavate problem otpada?

Od početka veljače otpad prikuplja gradska komunalna tvrtka Zeleno i modro. Cijena prikupljanja otpada je najniža moguća u skladu sa zakonskim minimumom. U tijeku je nabava kućnih spremnika za odvajanje otpada i dio će biti podijeljen već ovoga ljeta i tijekom jeseni. Grad je puno uredniji i čišći nego što je bio dosad jer se kontejneri prazne što je češće moguće.

Koje biste još projekte izdvojili?

Od projekata financiranih iz fondova EU, završen je dio prve faze Perpetuum baštine koji se odnosio na pripremu dokumentacije, a uskoro slijedi druga faza rekonstrukcije i uređenja kula i dvoraca obuhvaćenih projektom. Pri samom završetku je priprema dokumentacije za projekt ProteCHt2save koji se odnosi na zaštitu od plavljenja obalnog područja. U tijeku je javna nabava za uvođenje besplatnog interneta koji će biti dostupan na nekoliko lokacija na području grada. Uskoro će biti završena druga faza uređenja Opatičke kuće u Kaštilcu, a Grad Kaštela je od Županije preuzeo projekt obnove i dogradnje osnovne škole u Kaštel Gomilici. Slijedi raspisivanje natječaja kako bi škola do jeseni mogla dobiti građevinsku dozvolu za proširenje. Ovo je jedina škola u našoj županiji koja radi u tri smjene i koju pohađa gotovo tisuću djece. Također, uređuje se Dudanov park u Kaštel Kambelovcu koji će imati i ljetnu pozornicu.

Pomažete li poduzetnike?

Grad je osigurao pola milijuna kuna za potpore poduzetnicima, a u prilog tome idu i podaci da se Kaštela nalaze na trećem mjestu u RH po rastu broja obrtnika.

Kako potičete demografsku obnovu?

Od početka svog mandata posebno sam se posvetio djeci i mladima kroz brojne demografske mjere koje su obuhvatile gradnju gotovo 30 dječjih igrališta. Odlučio sam predložiti gradskim vijećnicima da Grad poveća sufinanciranje privatnih dječjih vrtića kako roditelji ne bi morali plaćati veći iznos. U suradnji s privatnim vrtićima otvorit ćemo nekoliko novih jasličkih grupa u Kaštel Starom kako ne bi bilo neupisane djece. Osim rodiljske naknade koja je uvedena prije dvije godine, podignuli smo iznos naknade za novorođenu djecu, podijeljeno je 120 stipendija učenicima i studentima, a uveden je i produženi boravak u OŠ Bijaći. Zahvaljujući stabilnom proračunu povećan je i iznos namijenjen udrugama koje su stalno uključene u brojne manifestacije poput Adventa u Kaštelima i nadolazećeg Kaštelanskog kulturnog ljeta.

Koliko se pokazala uspješnom nova autobusna linija do Splita?

Građani su s oduševljenjem dočekali uvođenje nove autobusne linije broj 2 koja prometuje od Zračne luke magistralom, a s Prometom je dogovoreno da će se uvesti linija koja će se spuštati sa Strabežnika starom cestom kroz Kaštel Sućurac. 

Tomislav Petric Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric Projektima za razvoj gospodarstva i zajednice borimo se protiv iseljavanja