Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric

Projektima za razvoj gospodarstva i zajednice borimo se protiv iseljavanja

Tomislav Petric
Foto: SAFU
SAFU u županiji prati 35 projekata, od 1,2 milijarde kuna

S ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislavom Petricem razgovarali smo o projektima u Belom Manastiru, ali i važnim projektima u Hrvatskoj.

Za početak, predstavite nam SAFU i projekte koje ugovarate i čiju provedbu pratite.

Riječ je o uistinu širokoj paleti projekata koji se provode diljem Hrvatske. Sufinanciraju se sredstvima OP Konkurentnost i kohezija, a odnose se na istraživanje i znanost, promet, zdravlje, kulturnu i prirodnu baštinu, obrazovanje i poduzetništvo. Trenutačno u provedbi imamo 406 projekata ukupne vrijednosti 20,7 milijardi kuna, a samo lani smo ih ugovorili čak 163, vrijedna 5,9 milijardi kuna. Naš najzvučniji projekt čiju provedbu pratimo zasigurno je izgradnja Pelješkog mosta, a u vašem susjedstvu su to projekti poput nadogradnje i elektrifikacije 18,71 kilometara željezničke pruge Vinkovci – Vukovar, izgradnja i uređenje 29 hektara površine Arheološkog parka Vučedol i brojni drugi projekti koje je nemoguće pobrojiti u ovih nekoliko redaka.

Dinko Burić Razgovor s gradonačelnikom Belišća Dinkom Burićem Besplatan vrtić za svu djecu, a tvrtkama za svakog novozaposlenog 5000 kuna

Puno se ulaže u Slavoniju, Baranju i Srijem. Koji su neki od najvažnijih projekata u provedbi u Osječko-baranjskoj županiji?

Trenutačno u županiji pratimo provedbu 35 projekata ukupne vrijednosti više od 1,2 milijarde kuna, od kojih mogu istaknuti 267 milijuna kuna vrijedan projekt modernizacije tramvajske infrastrukture u Osijeku, projekt izgradnje terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek vrijedan 145 milijuna kuna i izgradnju 3,85 kilometara duge zaobilaznice Petrijevaca, čime se poboljšava cestovna sigurnost i skraćuje vrijeme putovanja. Kroz dva projekta rekonstrukcije postojećeg te izgradnje i opremanja novih studentskih paviljona za 1000 studenata u Osijeku, uložili smo gotovo 200 milijuna kuna. Više od 80 milijuna kuna ulažemo u izgradnju i opremanje nove zgrade KBC-a Osijek, što će podići kvalitetu liječenja i smanjiti liste čekanja.

U Dardi dograđujemo dječji vrtić za 180 mališana. U sklopu četiriju različitih projekata, poput Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš, u promicanje prirodne baštine ulažemo više od 113 milijuna kuna za unapređenje atraktivnosti turističke ponude, što će rezultirati većim brojem posjetitelja. Za izgradnju poduzetničkih inkubatora i razvoj poduzetništva u županiji, projektima vrijednim više od 42 milijuna kuna malim i srednjim poduzetnicima omogućavamo jačanje kapaciteta s ciljem privlačenja novih investicija. Sva ova ulaganja ojačat će lokalnu zajednicu te u konačnosti potaknuti regionalni gospodarski rast, razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, čime želimo zaustaviti iseljavanje i potaknuti povratak.

A što je ugovoreno na području Belog Manastira?

Što se tiče projekata čiju provedbu prati SAFU, tu imamo županijski projekt unapređenja primarne zdravstvene zaštite, u sklopu kojega se izvode radovi promjene energenta na prirodni plin u ambulantama Doma zdravlja Beli Manastir u Baranjskom Petrovom Selu, Duboševici i Topolju, a za dom zdravlja se nabavlja i nova medicinska i dentalna oprema. Projektom izgradnje kapaciteta gradske uprave osigurat će se stručno usavršavanje zaposlenika, što je dobar zalog za budućnost i nastavak uspješnog provođenja projekata.

Nadalje, problem nedostatka prikladnog prostora za javna događanja i druge aktivnosti nastojimo riješiti uređenjem doma Branjin Vrh koji će svoja vrata otvoriti vrtićkim skupinama, djeci s teškoćama u razvoju te sportskim i drugim civilnim udrugama. Za osnovnoškolce u Belom Manastiru osiguravamo prostor za produženi boravak učenika uređenjem nove školske knjižnice i izgradnjom dvije nove učionice. Za socijalno najugroženije građane Belog Manastira i njihove obitelji gradi se 20 stanova čime se želi doprinijeti smanjenju socijalne nejednakosti i siromaštva.

Što je u planu za 2019. u županiji, a što na području Belog Manastira u sklopu OPKK?

Evo baš za nekoliko dana potpisujemo ugovore za dva nova projekta. U sklopu više od 90 milijuna kuna vrijednog projekta rekonstruira se i dograđuje više od 30.000 "kvadrata" brownfield područja Tvrđe u Osijeku. Drugi važan projekt je jedan od razvojnih prioriteta Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda vrijedan više od 32 milijuna kuna kojim će se prostor bivšeg restorana Tvornice Šećera prenamijeniti u višenamjenski prostor za dječji vrtić, stambenu zajednicu udomljene djece, ured Poduzetničkog centra te hostel.

No tu priča za Slavonce i Baranjce ne staje jer su u postupku dodjele novi projekti poput onih za razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Belom Manastiru za koje prijavitelji imaju na raspolaganju 4,25 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a tu nam je i projektni prijedlog za "Kuću Baranjskog kulena" te projekt Grada Belišća kojim se planira revitalizirati industrijska kulturna baština grada. Također, u tijeku je donošenje odluka o financiranju izgradnje infrastrukture u poduzetničkim zonama. Planirana je i objava poziva za financiranje infrastrukture za širokopojasni internet u područjima bez širokopojasne infrastrukture, sukladno potrebama građana i zahtjevima suvremenog gospodarstva.

S raznih strana možemo čuti kako Hrvatska ne povlači dovoljno sredstava EU. Kakav je vaš pogled na trenutačnu situaciju?

Na primjeru institucije kojoj sam na čelu najbolje mogu objasniti situaciju: prije tri godine SAFU je imao ugovorenih projekata u vrijednosti od milijardu kuna, a sada imamo 21 milijardu s tendencijom rasta prema brojci od 29 milijardi do kraja godine. Što se tiče procesa ugovaranja, imali smo veliki rast posljednje tri godine, dok od ove godine slijedi intenziviranje u aktivnostima provedbe koje će trajati sigurno još tri do četiri godine. Dobrobiti ugovorenih projekata i razvoj bit će vidljivi u punom opsegu nakon završetka provedbe projekata, kada sve bude u svojoj funkciji.

Beli Manastir Razgovor s Tomislavom Robom, gradonačelnikom Belog Manastira Kupnju prve nekretnine poticat ćemo s 15.000 kuna