Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Razgovor s gradonačelnikom Belišća Dinkom Burićem

Besplatan vrtić za svu djecu, a tvrtkama za svakog novozaposlenog 5000 kuna

Dinko Burić
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Belišće je na 7. mjestu po rastu zaposlenosti u cijeloj RH u razdoblju od 2013. do kraja 2017., sa stopom od 35,25 posto. Bespovratne potpore za novozaposlenog radnika od ove su godine više nego udvostručene

S gradonačelnikom Belišća Dinkom Burićem razgovarali smo o tome po čemu je 2018. bila posebna za taj grad i s kojim su planovima zakoračili u 2019.

Kako ocjenjujete rad gradske uprave u 2018.?

Pamtit ćemo 2018. po rekordnom izvršenju gradskog proračuna koje prvi put u 25 godina znatno prelazi ostvarenje veće od 60 milijuna kuna. Brojni su ugovoreni i realizirani projekti u 2018., kako oni financirani ili sufinancirani putem fondova EU, tako i oni realizirani vlastitim proračunskim sredstvima i/ili sufinanciranjem ministarstava, agencija i institucija.

Zlatko Babić INTERVJU Sa zlatkom babićem, gradonačelnikom kutine 'Pokrenuli smo gospodarsku obnovu, a na 120 hektara spremamo i novu poslovnu zonu'

Rezimirano, u prethodnoj je godini bilo pripremljeno za financiranje iz EU fondova 12 projekata, od čega je odobreno devet. Vrijednost tih devet projekata iznosi 38,2 milijuna kuna, pri čemu je udio sredstava EU fondova 29,67 milijuna kuna, što je 77,67 posto, a udio Grada 8,53 milijuna kuna ili 22,33 posto. Uz to je, od ukupno pripremljenih 36 tzv. vlastitih projekata procijenjene vrijednosti 18,5 milijuna kuna realizirano njih 29 ukupne vrijednosti 10,2 milijuna kuna.

Koji su najvažniji realizirani projekti?

Nakon više od 30 godina, temeljito je rekonstruirana zgrada Dječjeg vrtića Maslačak u Belišću, čime joj je povećana energetska učinkovitost, a projekt je vrijedan gotovo sedam milijuna kuna. Tu je i izgradnja pet solarnih elektrana na zgradama u javnom vlasništvu Grada s električnom punionicom za automobile, što je vrijedno 3,16 milijuna kuna, zatim projekt rekonstrukcije važne prometnice u Belišću za više od dva milijuna kuna, rekonstrukcija dvije ulice u najvećem prigradskom naselju Bistrincima vrijedna tri milijuna kuna...

Jingle Bel-Advent u Belišću Najviše veselja zbog klizališta na Trgu Ante Starčevića

Koliko je novca povučeno iz EU?

Od ulaska u EU u gradu Belišću ugovorili smo, realizirali ili je u fazi realizacije 13 tzv. EU projekata ukupne vrijednosti 130,4 milijuna kuna. Od toga su direktna sredstva iz fondova 94,6 milijuna kuna ili 72,55 posto, a naša “domaća komponenta” iznosi 35,8 milijuna kuna, što je 27,45 posto.

Koji su strateški ciljevi gradske uprave u 2019.?

Najvažniji su nam daljnji razvoj gospodarstva, maksimalno korištenje raspoloživih sredstava fondova, jačanje postojećih i uvođenje novih poticajnih mjera socijalne politike i pozitivnih demografskih mjera, poduzimanje mjera za podizanje životnog standarda, daljnja znatna ulaganja u razvoj sporta, kulture, tehničke kulture, kontinentalnog i vjerskog turizma, ravnomjeran razvoj svih devet naselja na području grada te daljnje provođenje brojnih aktivnosti usmjerenih prema poštivanju multikulturalnosti i multietničnosti naše sredine. U Belišću i danas žive pripadnici 22 nacionalne zajednice.

Otvaranje romskog društvenog doma Vrijedan 1,5 miilijuna kuna Otvoren romski društveni dom u Bistrincima

A koji su najvažniji projekti?

Za 2019., u kojoj grad Belišće slavi 135 godina postojanja, uz već odobrenih 8 projekata sufinanciranih sredstvima fondova EU, koji su u provedbi, imamo spremnih još ukupno 16 tzv. EU projekata i čak 70, što manjih, što većih, tzv. vlastitih projekata u svih devet naselja s područja grada Belišća.

Među već ugovorenim EU projektima, čija je provedba u tijeku ove godine, financijski je najvredniji zasigurno izgradnja novog i rekonstrukcija postojećeg sustava vodoopskrbe i odvodnje, vrijedna više od 84,3 milijuna kuna.

Među ostalim planiranim novim EU projektima najveći i najznačajniji je obnova zaštićenog spomenika kulture u gradu Belišću, Palače Gutmann, u vrijednosti od 21 milijun kuna, zatim dovršetak opremanja komunalnom infrastrukturom nove gospodarske zone “Kod pruge” vrijedne više od šest milijuna kuna, izgradnja biciklističke staze između prigradskih naselja Kitišanci i Gat za oko 6,1 milijun kuna te izgradnja novog vrtića u Bistrincima, vrijedna 5,5 milijuna kuna. Među tzv. vlastitim projektima najznačajniji je izgradnja i opremanje novog gradskog stadiona u Belišću u povodu obilježavanja stote obljetnice postojanja i djelovanja NK Belišće, u vrijednosti od oko 6,5 milijuna kuna.

Park 5. studenoga Imenovanje parka i postavljanje skulpture Park 5. studenoga – iskaz poštovanja prema romskoj zajednici

Kakva je gospodarska klima u vašem gradu?

Ohrabrujuće i motivirajuće djeluju nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima je Belišće, među svim gradovima RH, rangirano na 7. mjestu prema rastu stope zaposlenosti u RH u razdoblju od 2013. do kraja 2017., pokazuje porast stope zaposlenosti od 35,25 posto. To je ujedno i najveći porast stope zaposlenosti među svim gradovima Osječko-baranjske županije.

U Belišću postoji niz poticajnih mjera za razvoj gospodarstva, a među njima ističemo jednokratne, bespovratne potpore Grada svakoj tvrtki za novozaposlenog radnika u iznosu koji je do sada bio 2000 kuna, a od ove godine bit će 5000 kuna za svakog novozaposlenoga.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić Razgovor s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem Već imamo i lokaciju za novi KBC Osijek, pristupačniju pacijentima

Nadalje, tu su subvencija za zakup poslovnih prostora u vlasništvu grada u iznosu od 50 posto, subvencija troškova zajedničke pričuve zajedničkih prostora u iznosu od 50 posto, subvencija troškova svih komunalnih usluga u Poduzetničkom inkubatoru grada u iznosu od 100 posto, subvencija komunalnih doprinosa za sve novoizgrađene proizvodne objekte na području grada u iznosu od 50 do 100 posto, subvencija za komunalni doprinos za novoizgrađene objekte iz fondova EU putem mjera ruralnog razvoja u iznosu od 75 posto...

Na popisu mjera je i sufinanciranje umjetnog osjemenjivanja junica i krava sa 100 kuna po grlu, subvencija kamata neprofitnim organizacijama i udrugama za kredite za energetsku obnovu višestambenih zgrada u iznosu od 1 posto kamatne stope te subvencija kamata za kredite neprofitnih organizacija i udruga za natječaje fondova EU u iznosu od 1 posto stope. Uz to, nije manje važna i odluka Grada Belišća da se “paušalni iznos” poreza na dohodak od iznajmljivanja kreveta u funkciji turizma s dosadašnjih 231 kunu po ležaju smanji na zakonom minimalno propisanih 150 kuna godišnje po ležaju.

veliki kulturni projekt Prvi tamburaški festival u Belišću - platforma za čuvanje tradicije

Kako se borite protiv iseljavanja?

U našem gradu postoje ukupno i 22 tzv. socijalne mjere, među kojima su posebno važne i one kojima se potiču i pomažu mlade obitelji, kao i naši najmlađi i mladi sugrađani. Uz naknade za svako novorođeno dijete u iznosu od 5000 kuna po djetetu te besplatne vrtiće za svu djecu tu su i osiguravanje besplatnog međugradskog prijevoza za sve srednjoškolce i subvencionirani prijevoz svih studenata s područja grada (koji plaćaju 350 kuna mjesečnu kartu, a ostatak osigurava Grad), besplatan međumjesni gradski prijevoz za sve učenike i srednjoškolce, za što se iz gradskog proračuna izdvaja više od 360.000 kuna godišnje.

Također, Grad Belišće financira prijevoz djece s posebnim potrebama u godišnjem iznosu većem od 20.000 kuna, sufinancira poludnevni boravak za djecu u ustanovi Klasje u iznosu od 60.000 kuna godišnje, zajedno s Osječko-baranjskom županijom sufinancira tzv. mliječnu kuhinju za sve osnovnoškolce u iznosu od 100.000 kuna godišnje te osigurava studentske stipendije za sve studente, ove godine njih 90.

Ukinuli smo sve dosadašnje kriterije pa stipendije dobivaju svi redovni studenti, ali iznos ovisi o uspjehu studiranja, od 1100 za najuspješnije, 700 za one s prosjekom iznad 3.00 i 400 kuna mjesečno za one ispod tog prosjeka. I ove godine, kao i prošli put prilikom promjene udžbenika u osnovnim školama, u gradskom proračunu osigurano je 800.000 kuna za nabavu novih udžbenika za svu osnovnoškolsku djecu s područja grada Belišća.

Belišće Dani srpske kulture “Poruke dobra treba pretvarati u djela”