Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
veliki kulturni projekt

Prvi tamburaški festival u Belišću - platforma za čuvanje tradicije

1/2
Foto: Grad Belišće
Volimo tamburašku glazbu i ona nam je sastavni dio života, a ovakve platforme u našem kraju dosad nije bilo, kaže inicijator Ž. Lončarić

Novi veliki kulturni projekt u gradu Belišću "Tambura GRB fest 2018." održan je 10. listopada u belišćanskoj nastavno-sportskoj dvorani. Prvi je to tamburaški festival u Belišću na kojem su nastupili Najbolji hrvatski tamburaši, Slavonske lole, Gazde, Ravnica, Kristali, Šokci i Džentlmeni od sastava te solisti Stjepan Jeršek Štef, Viktorija Kulišić Đenka, Šima Jovanovac, Ivica Pepelko, Amir Kazić Leo i posebna gošća Mia Dimšić.

Program je vodio Goran Ivanović Lac, a na kraju ovog tamburaškog spektakla dodijeljene su i posebne nagrade osobama koje su unaprijedile i zadužile tamburašku glazbu.

autobus subvencije Grada Belišća Besplatan prijevoz za učenike

Grad sporta, ali i kulture

Inicijator festivala Željko Lončarić istaknuo je kako je Belišće poznato kao Europski grad i regija sporta, ali i kao grad koji pomno čuva i njeguje svoju kulturu, tradiciju i običaje.

– Osnovni razlog za "Tambura GRB fest" jest taj što volimo tamburašku glazbu i živimo u kraju gdje je tambura sastavni dio života. Nadalje, iako je veliki broj tradicijskih manifestacija, nemamo tamburašku platformu ovoga tipa. Za razliku od drugih festivala na kojima se izvode nove pjesme, nama je želja bila omogućiti tamburaškim izvođačima da se predstave publici s pjesmama koje oni sami žele izvoditi. Zato i nema previše izvođača kako bi mogli izvesti više pjesama – naglasio je Lončarić.

Gradonačelnik Dinko Burić podsjetio je kako su ove godine u Belišću zaživjela dva nova velika projekta – "Belišćanski vremeplov" te "Belišćanska zlatna jesen", međunarodnog karaktera.

Belišćanska zlatna jesen Zlatna jesen Pekmezijada, kuhanje čobanca, mimohod folkloraša...

Zahvalnice svima

Zvuci tamburica odjekivali su više od dva sata. Svi sudionici kući su ponijeli zahvalnice, a posebne su nagrade uručene onima koji su zadužili tamburašku glazbu. Tako su Najbolji hrvatski tamburaši dobili plaketu za prvih 30 godina uspješnog rada.

Grad Belišće i Gradski radio Belišće plaketom su nagradili i Ivicu Pepelka, Bistrinčanina koji je potekao iz ovoga kraja i koji je život posvetio očuvanju narodne glazbe.

Nagradu za životno djelo dobio je Branko Uvodić, koji već cijeli niz godina promiče hrvatsku tamburašku glazbu, ne samo diljem Lijepe Naše nego i svijeta. Nagradu za životno djelo primio je i Antun Nikolić Tuca, "velemajstor tamburice od kojeg su mnogi učili i koji je još za života postao legenda tamburaške glazbe".

Oprema za prvašiće Mjere za obitelji Đacima bilježnice, a prvašićima i oprema za tjelesni odgoj