Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Imenovanje parka i postavljanje skulpture

Park 5. studenoga – iskaz poštovanja prema romskoj zajednici

Park 5. studenoga
Foto: Grad Belišće
Simbolima kotača i pera, autor Borisav Bojanić poslao je poruku o opismenjavanju romskoga naroda i težnji za očuvanjem jezika

Uoči Svjetskog dana romskog jezika u Belišću je otkrivena skulptura ”5. studenoga”, posvećena upravo tom blagdanu. Smještena je u novoimenovanom Parku 5. studenoga, između Nastavno-športske dvorane i Gradskog bazena. Na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, gradonačelnik Dinko Burić predložio je, a GV prihvatilo imenovanje parka.

Izložba će biti otvorena sve do 30. studenog 2018. Ljubav prema prirodi Lucija je pretvorila u kreativni hobi

Belišće je tako postalo prva jedinica lokalne samouprave u RH koja je na ovaj način odala počast romskim sugrađanima. Simbolima kotača i pera, autor Borisav Bojanić poslao je poruku o opismenjavanju romskoga naroda i težnji za očuvanjem jezika. Gradonačelnik Burić istaknuo je kako su svi prije svega građani Belišća, a tek potom pripadnici nacionalne skupine. Imenovanjem parka i skulpturom, poručio je, iskazano je poštovanje prema romskoj zajednici te poslana poruka o jednakosti i suživotu.

veliki kulturni projekt Prvi tamburaški festival u Belišću - platforma za čuvanje tradicije

Kajtazi je zahvalio gradonačelniku i svima koji su doprinijeli ostvarenju te ideje, pohvalivši suradnju s Belišćem. Istaknuo je da je ovo imenovanje povijesni trenutak, što će i u budućnosti imati pozitivan utjecaj, te pozvao i druge gradove da se ugledaju na Belišće.

Otkrivanju skulpture nazočili su i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, čelnica Saveza Roma ‘Kali Sara’ Suzana Krčmar, šef županijskog Vijeća romske nacionalne manjine Branko Petrović te čelnik Vijeća romske nacionalne manjine općine Darda Branko Đurđević.   

natječaj grada i tz-a Nagrađene najuređenije okućnice, balkoni, naselja    pomoć Veće stipendije za sve redovite studente