Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
INTERVJU Sa zlatkom babićem, gradonačelnikom kutine

'Pokrenuli smo gospodarsku obnovu, a na 120 hektara spremamo i novu poslovnu zonu'

Zlatko Babić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Veseli nas što je Vlada zajedno s upravom Petrokemije, NO-om i njenim sindikatom kao partnerom u pregovorima pronašla pozitivno i trajno rješenje da Petrokemija ostane na istoj razini proizvodnje kao sada, koja garantira nastavak razvoja cijele Kutine

Iza Kutine je sigurno jedna od najvažnijih godina od osamostaljenja Hrvatske, godina u kojoj je Petrokemija dobila novog vlasnika. O tome koliko je to važan događaj za ovaj grad, ali i o onome što Kutinčane očekuje u 2019. godini razgovarali smo s gradonačelnikom Kutine Zlatkom Babićem (HDZ).

HGSS Kutina bit će na turističkim stazama HGSS Kutina dobio prostor - planiraju napraviti kartu Moslavačke gore

Koliko je privatizacija Petrokemije važan događaj za Kutinu i što to znači za budućnost grada?

Na indirektan ili direktan način Petrokemija sudjeluje s 30 posto udjela u proračunu Grada Kutine pa su društveni, kulturni i gospodarski život Kutine i cijele županije nezamislivi bez Petrokemije. Veseli nas što je sadašnja Vlada zajedno s upravom Petrokemije, Nadzornim odborom i njenim sindikatom kao partnerom u pregovorima pronašla pozitivno i na kraju krajeva trajno rješenje da Petrokemija ostane prije svega na istoj razini proizvodnje kao sada, koja garantira nastavak razvoja cijele Kutine.

Godina i pol prošla je od lokalnih izbora. Kakva je situacija u gradskom proračunu, što se napravilo do sada?

Moram napomenuti da stanje koje smo zatekli nije pružalo razlog za optimizam, no uspjeli smo stabilizirati situaciju, realizirati započete projekte i okrenuti se razvojnim mjerama. Poduzeli smo mnoge korake u cilju gospodarske obnove Kutine.

Tu ističem ponajprije projekt Poduzetničkog inkubatora PUNK koji je završen i koji će biti dom startup tvrtkama, a sada radimo i na tome da se na istom mjestu otvori i Centar za izvrsnost. Uz to, opremamo poduzetničke zone, radimo projekt za Industrijsko-logističku zonu, tu je i gradnja prve faze obilaznice koja će omogućiti pristup toj zoni, nastavili smo i prethodno obustavljenu izgradnju magistralne vodovodne mreže.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Također, u samom završetku je i veliki projekt energetske obnove škola i vrtića na području grada, vrijedan 15 milijuna kuna. Energetskom obnovom ovih ustanova dobit ćemo visok standard boravka naše djece, učitelja i odgojitelja uz energetsku uštedu od 25 do 30 posto.

Osim toga, u suradnji sa Županijom ljeto smo iskoristili kako bi se sanirale i obnovile ceste u našim ruralnim i prigradskim naseljima te smo poduzeli aktivnosti za rekonstrukciju društvenih domova u nekoliko gradskih i ruralnih naselja, a sve s ciljem da se u ta naselja vrati život. Uveli smo u startu i besplatne udžbenike učenicima prvih razreda osnovnih škole što smo ubrzo proširili i na sve razrede osnovnih škola te smanjili cijenu produženog boravka.

Također, nismo zaboravili naše sugrađane treće životne dobi te smo uveli božićnice za sve umirovljenike koji imaju mirovine manje od 2000 kuna.

Grad Kutina Novi vlasnik Kutina za 14 milijuna kuna prodala odmaralište na Malom Lošinju

Mnoge su mjere okrenute prema razvoju gospodarstva. Jesu li imale uspjeha, vide li se već sada rezultati?

Da, može se reći da smo pokrenuli gospodarsku obnovu Kutine. U Kutini se vodi briga o svim segmentima društva, a želja lokalne uprave jest kroz subvencije potaknuti malo i srednje poduzetništvo, startup tvrtke, samozapošljavanje te osigurati mogućnost rada socijalno ugroženim skupinama.

Za ove mjere kroz poticaje naših poduzetnika ove godine uložili smo 1,6 milijuna kuna. Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu mjera razvoja gospodarstva lani, u različitim oblicima, potpisalo je devet poduzetnika, a sredstva su dodijeljena i za zapošljavanje 16 novozaposlenih ili samozaposlenih građana. Još je zahtjeva u obradi za 19 novozaposlenih.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kroz program javnih radova ugovore je potpisalo 15 osoba, a zaposleno je i 20 žena kroz mjeru Zaželi. Da dobro radimo, pokazuje i gotovo svakodnevni interes poduzetnika za mjere koje Grad Kutina poduzima, ali i za parcele u poduzetničkim zonama koje smo stavili na raspolaganje.

Dokaz uspješnosti našega rada činjenica je da je već nekoliko domaćih poduzetnika otkupilo zemlju i grade ili proširuju svoje pogone te zapošljavaju nove radnike. I konačno, zadovoljan sam činjenicom da je firma Ziegler odabrala Kutinu za proširivanje svoje proizvodnje te što odnedavno imamo i novu proizvodnju vrhunskog proizvoda svjetski glasovite marke barrique bačava talijanske tvrtke Garbellotta.

To je jasan znak da se zaista stvara pozitivno poslovno okruženje i da su i tvrtke izvan Kutine prepoznale ono što Kutina nudi kada su investicije i biznis u pitanju.

Otvorenje poduzetničko inkubatora u Kutini poduzetnički inkubator U Kutini otvoren PUNK

Kakva će biti 2019. za građane Kutine?

I ove godine bit će dobrih vijesti za građane. Ako se realizira financiranje udžbenika na razini cijele zemlje, mi ćemo planirana sredstva usmjeriti u dodatnu pomoć, primjerice kupnja radnih bilježnica ili izdavanje vaučera roditeljima za nabavu školskog pribora, što je jedna od ideja.

Želimo ove godine omogućiti i povećanje zdravstvenog standarda u Kutini prvenstveno kvalitetnijim radom hitne pomoći i osiguranjem više specijalističkih pregleda. Također, želimo nastaviti pripremu gradnje doma za starije i nemoćne osobe u zgradi Doma zdravlja Kutina. Nastavit ćemo s razvojem Poduzetničkog inkubatora PUNK, koji će pružati mnoge usluge poduzetnicima, poput najma poslovnog prostora opremljenog IT opremom te uredskom opremom, najma prostora za sastanke i coworking prostora.

Uz to, aktivno se pristupilo i realizaciji preduvjeta za izgradnju infrastrukture u Industrijsko-logističkoj zoni veličine 120 ha u vlasništvu grada.

Plan je opremiti je kompletnom potrebnom komunalnom infrastrukturom s obzirom na to da je to područje u blizini državne ceste D45 koja vodi prema državnoj granici sa Mađarskom, izlaza na autocestu A3 Bregana-Zagreb-Lipovac te industrijskog željezničkog kolosijeka i željezničke pruge na međunarodnom koridoru. Vjerojatno je to najbolje pozicionirana zona trenutačno u RH te očekujemo da će dati jedan veliki poticaj u gospodarskom razvoju Kutine.

Učenici iz Kutine napravili taktilnu slikovnicu 'Sretne rode' Učenici iz Kutine napravili taktilnu slikovnicu