Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Razgovor s Tomislavom Robom, gradonačelnikom Belog Manastira

Kupnju prve nekretnine poticat ćemo s 15.000 kuna

Beli Manastir
1/3
Foto: Grad Beli Manastir
Pohvalili bismo se najvećim upisanim brojem djece u vrtić "Cvrčak" u povijesti. Cijenu vrtića snizili smo 20 posto, sa 630 na 490 kuna. Gradimo i dva nova dječja vrtića, u Šećerani i Branjinu Vrhu

Na izmaku godine, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob analizira i podvlači crtu pod sve učinjeno za razvoj grada i bolji život građana. Ističe podjelu božićnica, povećanje naknade za novorođenčad, ali i niz projekata sufinanciranih EU novcem.

Bazeni Beli Manastir Rekonstrukcija Gradskih bazena u Belom Manastiru Novo ruho bazena već do ljeta, obnova od 9 milijuna kuna

Građani Belog Manastira prvi će put u povijesti dobiti božićnice. O kojem je iznosu riječ?

Riječ je o umirovljenicima koji su dosad, kao i korisnici socijalne nagrade, dobivali samo uskrsnicu. Iznos je 150 kuna, a odnosi se na građane s mirovinama do 2500 kuna. Ukupno smo iz proračuna za božićnice izdvojili više od 200.000 kuna.

Koliko je Grad izdvojio za najosjetljivije skupine građana u 2018.?

Iz gradskog je proračuna izdvojeno više od 2,1 milijun kuna za socijalna davanja, od čega gotovo 850.000 kuna za jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženom stanovništvu, za subvencije stanarina, odvoza smeća, komunalne naknade, vode... Više od 420.000 kuna godišnje dijelimo putem natječaja udrugama iz područja socijale i kulture. Sufinanciramo ljetovanje djece u dječjem odmaralištu. Povećali smo broj stipendija za studente, a novim proračunom stipendirat ćemo i srednjoškolce, s naglaskom na deficitarna zanimanja. Iz Osječko-baranjske županije dolazi 900 kuna po kućanstvu za ogrjev za socijalno ugrožene. Kolika je potreba, govori proračun Centra za socijalnu skrb Beli Manastir, koji iznosi više od 37 milijuna kuna. Naš Centar skrbi za cijelu Baranju, ali ogroman je to iznos jer je situacija teška, iako ide nabolje.

Foto: Grad Beli Manastir

Povećane su naknade za novorođenčad, koje biste demografske mjere još istaknuli?

Udvostručili smo naknade za novorođenčad, s 1000 na 2000 kuna, za što je ove godine utrošeno više od 150.000 kuna. Sufinancirali smo udžbenike i školski pribor s 300 kuna po učeniku, a ukupno je to više od 156.000 kuna iz proračuna. Subvencioniramo i prijevoz učenika u visini od 17,5 posto od cijene mjesečne učeničke karte međugradskog prijevoza, za što je utrošeno gotovo 43.000 kuna. Pohvalili bismo se najvećim upisanim brojem djece u vrtić "Cvrčak" u povijesti. Cijenu vrtića snizili smo za 20 posto, sa 630 na 490 kuna. Gradimo i dva nova dječja vrtića, za što smo dobili 1,8 milijuna kuna od Ministarstva demografije. Moderni glazbeni vrtić bit će u Šećerani, a pri kraju je i obnova Doma u Branjinu Vrhu, u kojem bi trebao biti sportski vrtić. Svaki je vrijedan oko 4 milijuna kuna. Nedostaje nam barem 15 mjesta u jasličkoj skupini, što nas veseli jer pokazuje da trend iseljavanja stagnira.

Kako se borite s iseljavanjem?

Jedan je od načina stambeno zbrinjavanje. Sa Središnjim državnim uredom smo inicirali, a u ovoj godini i dodijelili državi zemljište na kojem će se graditi zgrada s 35 stanova za listu prioriteta, vrijedna više od 10 milijuna kuna, u kojoj ćemo zbrinuti i mlade obitelji. Europskim novcem gradimo još jednu zgradu, s 20 stanova, za građane slabijeg imovinskog stanja i zaštićene najmoprimce, a bit će završena u lipnju. Zbrinuli smo putem Središnjeg ureda i nekoliko mladih profesora te socijalnu radnicu, a time želimo zadržati mlade visokoobrazovane deficitarne kadrove u našem gradu. Jako je važna i besplatna prehrana za sve učenike, što je mjera Županije. Jedna od mjera i inicijativa župana Ivana Anušića jest i energetska obnova svih triju zgrada srednjih škola u Belom Manastiru, kao i Doma zdravlja, što se opet referira i na mlade i djecu. Novost je da ćemo od 1. siječnja s 15.000 kuna poticati kupovinu prve nekretnine. Osigurali smo početnih 105.000 kuna, a bude li trebalo 300.000 kuna, naći ćemo i toliko.

Što je Belom Manastiru trenutačno najpotrebnije?

Rekao bih da je to Koridor 5C, brza veza, radi kvalitetnog pristupa gospodarskoj zoni. Prioritet su povezanost i gospodarstvo, znači ogromna investicija u radna mjesta.

Foto: Grad Beli Manastir

Kako ocjenjujete poduzetničku klimu u gradu i što gradska uprava poduzima da pomogne poduzetnicima i poljoprivrednicima?

Odobrili smo ove godine gotovo 200.000 kuna malim poduzetnicima, a na taj se natječaj još može aplicirati. I za njih i za poljoprivrednike predvidjeli smo po 300.000 kuna, a poljoprivrednici su dosad povukli oko 230.000 kuna. Čekamo 4,2 milijuna kuna iz Intervencijskog plana, ali su poduzetnici predali 8,7 milijuna kuna vrijednih projekata. Čekamo odluku Ministarstva, no po naznakama, moglo bi dislociranjem sredstava proći i svih osam milijuna. Ti poduzetnici bi otvorili barem 20 do 30 radnih mjesta.

Koliko ste novca iz fondova EU povukli u ovoj godini?

Povučeno je gotovo 20 milijuna kuna, ali ugovoreno je više od 53 milijuna kuna u ovoj godini. Proračun za 2019. težak je 115 milijuna kuna, od toga je 70 milijuna projekata. 

Fišijada u Belom Manastiru Manifestacija “Jesen u Baranji” privukla rekordan broj posjetitelja Čak 180 majstora fiša kuhalo na najvećoj fišijadi organiziranoj u Belom Manastiru Obnova kuća Osječko-baranjska županija Županija besplatno daje materijal za kuću