Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija

Županija besplatno daje materijal za kuću

Obnova kuća
Foto: Osječko-baranjska županija
Samo ove godine na području županije isporučit ćemo materijal u vrijednosti šest milijuna kuna te time zbrinuti više od 50 obitelji - ističe državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar

Provođenje nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja na području Osječko-baranjske županije bila je tema sastanka državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikole Mažara i župana Ivana Anušića, na komu su bili i voditelj RU Vukovar Miroslav Kosanović te tajnik Županije Ivan Hampovčan, priopćili su iz županije. Riječ je o programu koji se provodi radi postizanja što ravnomjernijeg razvitka svih područja Republike Hrvatske, poticanja demografskog i gospodarskog napretka, završetka programa obnove, povratka prijeratnog stanovništva i trajnog stambenog zbrinjavanja na područjima posebne državne skrbi, a među 185 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj s tim statusom su i sve baranjske općine te Grad Beli Manastir.

Fišijada u Belom Manastiru Manifestacija “Jesen u Baranji” privukla rekordan broj posjetitelja Čak 180 majstora fiša kuhalo na najvećoj fišijadi organiziranoj u Belom Manastiru

Nakon sastanka u osječkom sjedištu Županije, državni tajnik i župan posjetili su obitelj Kalozy koja će narednih dana useliti u novoizgrađenu kuću u Šumarini kod Belog Manastira.

- Još 2009. godine podnio sam zahtjev za obnovu kuće, no kuća je propala dok smo bili u progonstvu te je trebalo izgraditi novu. Prošle godine sve je krenulo ubrzanim tempom da se ni sam nisam stigao snaći. Materijal se počeo dovoziti, pomogli su mi kolege branitelji, majstori su bili dobri i - za koji dan useljavamo. Za samo godinu dana uspjeli smo napraviti kuću - priča Janoš Kalozy, hrvatski branitelj u mirovini od 2008. godine. U kući će živjeti sa suprugom i dvoje djece.

Beli Manastir Baranja Porast broja djece u Belom Manastiru: U vrtiću najviše mališana ikad

U tijeku su završni radovi i na kući obitelji Ivana Kočiša u Šećerani, koje su također posjetili župan i državni tajnik, a i njihova kuća je još jedan primjer stambenog zbrinjavanja kakvo provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

- Nacionalni program stambenog zbrinjavanja dodjelom građevinskog materijala je jedna od najefikasnijih mjera koje RH provodi, a uz materijal osiguravamo i krovni nadzor, spajanje na struju te projekt. Tako obitelji koje žele ostati na ovim područjima dobivaju priliku da iskoriste besplatno darivanje materijala. Povećali smo tu aktivnost za 35 milijuna kuna, pa ćemo samo ove godine na području Osječko-baranjske županije isporučiti materijal u vrijednosti šest milijuna kuna te time zbrinuti više od 50 obitelji - ističe Nikola Mažar.

Petrijevci obilaznica Državna cesta D34 Izgradnja obilaznice počinje u listopadu Đakovo Radovi na Gradskoj nastavno-sportskoj dvorani Obnavljaju svlačionice, postavili su kamere, uskoro stižu i novi koševi