Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Državna cesta D34

Izgradnja obilaznice počinje u listopadu

Petrijevci obilaznica
Foto: Osječko-baranjska županija
Ukupna duljina obilaznice je 3,88 kilometara, uz projektnu brzinu od 90 km/h. Na trasi obilaznice predviđena su četiri raskrižja u razini, od čega su dva projektirana kao kružni tok

Veliki broj vozila, osobito teretnih, svakoga dana prolaze kroz Petrijevce, naselje s gotovo 2500 stanovnika te zbog loše ceste i njenih oštrih krivina predstavljaju stalnu opasnost za mještane, ali i sve sudionike u prometu. Riječ je o državnoj cesti D34 Slatina-Donji Miholjac-Josipovac, a jedino rješenje kojim se temeljito rješava zahtjeve prometne sigurnosti je izgradnja obilaznice, kojom će se središte mjesta rasteretiti tranzitnog prometa. 

Osječko-baranjska županija uključena u projekt "Županija - prijatelj djece" Sporazum Osječko-baranjska županija uključena u projekt "Županija - prijatelj djece"

Uz intenzivnu suradnju Osječko-baranjske županije i Hrvatskih cesta ove godine osigurana su sredstva te utvrđena dinamika radova. Naime, projektna aplikacija za izgradnju obilaznice Petrijevaca je u posljednjoj fazi pripreme te će se ista u ovom kvartalu prijaviti na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava koji je objavilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Ukupna vrijednost projekta je 71 milijuna kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 57,66 milijuna kuna, a sam projekt će se u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija sufinancirati u iznosu od 85%. 

Projektna dokumentacija za ovaj zahvat je dovršena a dobivena je građevinska dozvola. Za projekt je pripremljena dokumentacija o nadmetanju za izvođenje radova koja je objavljena 17. kolovoza 2018. godine, s rokom dostave 21. rujna 2018. godine. Početak izvođenja radova očekuje se u zadnjem kvartalu 2018. godine, odnosno tijekom listopada. 

Đakovo Dio Đakovačkih vezova Konjička natjecanja na Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo

Obilaznica Petrijevaca bit će jednokolnička cesta koja obilazi naselje s južne strane, a položena je u smjeru zapad - istok, usporedo s državnom cestom D34. Ukupna duljina obilaznice je 3,88 kilometara. Projektirana cesta je prema važećem Pravilniku razvrstana u kategoriju 2, uz projektnu brzinu od 90 km/h. Kolnički trak za dvosmjerni promet širok je 8 metara, a sastoji se od dva prometna traka od po 3,5 metara i dva rubna traka široka po 0,5 metara. Širina bankine iznosi 1,5 metara. Na prometnici je u cijeloj duljini predviđen zatvoreni sustav odvodnje. Na trasi obilaznice predviđena su četiri raskrižja u razini, od čega su dva projektirana kao kružni tok. 

Ministar Štromar u Osječko-baranjskoj županiji Ministar Štromar: U godinu dana u Osječko-baranjsku županiju uloženo 275 milijuna kuna