Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Dio Đakovačkih vezova

Konjička natjecanja na Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo

Đakovo
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Za prvi dan već je u 10 sati na hipodromu u Ulici A. Šenoe planirana utakmica A – dresura, prvo kolo Croatia Cupa za jednoprege i dvoprege

Ljepota i snaga konja koji će pokazati sve svoje vještine, vođene spretnim rukama jahača, neizostavni je dio Đakovačkih vezova. Riječ je, naime, o vezovskim događanjima na Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo.

Konjička natjecanja na ergeli trajat će u subotu i nedjelju, 7. i 8. srpnja. Održavat će se na hipodromu u Ulici Augusta Šenoe 45. Za prvi dan već je u 10 sati planirana utakmica A – dresura, prvo kolo Croatia Cupa za jednoprege i dvoprege. Sat kasnije, počinje preponski turnir, sa šest utakmica, a Otvoreno je to prvenstvo Slavonije i Baranje. Popodne, u 16.30 sati počinje utakmica C – preciznost, prvo kolo Croatia Cupa za jednoprege i dvoprege i drugo kolo Prvenstva Hrvatske u vožnji dvoprega za juniore. Program u nedjelju, na završni dan vezovske manifestacije, počinje u 11 sati, preponskim turnirom, šest utakmica, Otvoreno prvenstvo Slavonije i Baranje. I završno, u 17 sati na rasporedu je kombinirana utakmica za jednoprege i dvoprege – Nagrada ergele Đakovo.

Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine. Tada se, naime, prvi put u pisanom dokumentu spominje riječ “ergela”. Svrstava ju to među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća.

Državna ergela Đakovo danas za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije konja, ergela se bavi i dresurom čija kvaliteta se potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima.

Gradonačelnik Mandarić i ministar Pavić potpisali su ugovor o dodjeli EU novca za projekt "Svi ZAjedno" Projekt "Svi ZAjedno" Zaposlit će se 65 žena, a brinut će o 260 starijih i nemoćnih Đakovčana