Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Baranja

Porast broja djece u Belom Manastiru: U vrtiću najviše mališana ikad

Beli Manastir
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
U OŠ “Dr. Franjo Tuđman” upisano je 49 prvašića, što je samo četvero manje nego lani, pa vjeruju da je masovno iseljavanje zaustavljeno

Ukupno 49 prvašića sjelo je u klupe u OŠ “Dr. Franjo Tuđman” u Belom Manastiru, u tri odjeljenja.

To je samo četiri učenika manje nego lani. Broj upisanih prvašića u tu školu smanjivao se, naime, iz godine u godinu. U školi su bili zabrinuti da broj odjeljenja ne padne na samo dva, što se, srećom, nije dogodilo. U drugoj belomanastirskoj osnovnoj školi, u prigradskom naselju Šećerana, situacija je malo bolja - s područnim školama upisano je 10 prvašića više nego prošle jeseni.

Školska prometna jedinica Sigurnost djece Smotra pripadnika nove generacije školskih prometnih jedinica

Damir Mendler, ravnatelj OŠ “Dr. Franjo Tuđman”, vjeruje kako je trend masovnog iseljavanja zaustavljen, ili barem smanjen. Teško je, doduše, očekivati da će broj učenika u Belom Manastiru u skorije vrijeme biti na razini postreintegracijskog, kada ih je bilo više od 900, a još će teže ikada biti dostignuta brojka od 1400, koliko su ih brojili 1990./91.

Veseli pak podatak kako je u vrtić "Cvrčak" u Belom Manastiru upisano najviše djece u povijesti vrtića, njih 187, što je 20 više nego prošle godine.

U Šećerani je upisano njih 24, a u Branjinom Vrhu 21, a u jaslicama je 14 djece.

– Nastavit ćemo s aktivnostima kojima bismo smanjili iseljavanje te djeci i roditeljima omogućili kvalitetan život na području Grada. Odlučili smo, stoga, "osnažiti" vrtiće u prigradskim naseljima novim sadržajima koji bi privukli roditelje. Tako bi budući vrtić u Šećerani trebao biti svojevrsni glazbeni vrtić, a onaj u Branjinu Vrhu, u novoobnovljenom Domu kulture, bit će sportski vrtić – najavljuje gradonačelnik Tomislav Rob. Smanjena je i cijena vrtića.

Novcem EU dograđuje se trenutno OŠ “Dr. Franjo Tuđman”, za produženi boravak stotinu učenika. Krajnji cilj tog projekta je jednosmjenska nastava. Planira se i izgradnja učeničkog doma, isto EU novcem, kako bi se više djece privuklo u dvije srednje škole i gimnaziju. 

Dravski bazeni Vijećnici odlučili Grad kupuje Dravske bazene, kredit za dogradnju škole