Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Sigurnost djece

Smotra pripadnika nove generacije školskih prometnih jedinica

Školska prometna jedinica
Foto: Primorsko-goranska županija
Novoj generaciji pripadnika školskih prometnih jedinica dodijeljene su iskaznice, a završno su pripadnici školskih prometnih jedinica izvršili prezentaciju regulacije prometa i osiguranja  pješačkih prijelaza

Na poligonu Doma Mladih održana je smotra pripadnika nove 17. generacije školskih prometnih jedinica. Riječ je o završnom činu realizacije Plana i programa Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije u dijelu obuke učenika za školske prometnike.

Eco Heritage Task Force 2018 Zahvalnice Završna svečanost međunarodnog volonterskog projekta Eco Heritage Task Force 2018

Tajnik Županijskog savjeta Zdravko Lisac prisutne je upoznao s ciljevima ovog programa koji je Županijski savjet pokrenuo početkom 2001. godine, izradom studije svih pješačkih prijelaza koji se nalaze u neposrednoj blizini 31 osnovne škole na području Primorsko-goranske županije za koje je utvrđeno da su potencijalno opasni za sigurnost učenika. Na temelju tih saznanja odlučilo se krenuti u osnivanje ŠPJ-a u svim odabranim osnovnim školama. U ovoj školskoj godini oni će, s obučenim učenicima iz prethodnih generacija, osiguravati pješačke prijelaze u neposrednoj blizini osnovnih škola s prometno najopasnijim okruženjem na području Primorsko-goranske županije.

U provedbi edukacije pripadnika ŠPJ-a aktivno sudjeluju i djelatnici prometne policije PU PGŽ.

Regata Krčka jedra održat će se u petak od 12 do 17 sati uz bogat zabavni program Regata 21. Krčka jedra: Tri dana posvećena krčkom maritimnom nasljeđu

U školskoj godini 2017./2018. ukupno su obučena 53 nova učenika uzrasta od 10-12 godina u 5 osnovnih škola: PŠ  „Prezid“, OŠ „ Klana“, PŠ „ Baška“, OŠ „ Vežica i OŠ „ Gornja Vežica“.

Pripadnicima školskih prometnih jedinica obratio se ravnatelj Doma mladih g. Goran Gračanin i predstavnica PU PGŽ gđa Vlatka Rehak. Svi prisutni složili su se da akciju treba provoditi trajno, jer iako su u proteklom razdoblju obuhvaćene sve osnovne škole u Primorsko-goranskoj županiji za koje se utvrdilo da se nalaze u blizini opasnih prometnica, obuka se mora provoditi kontinuirano zato što obučeni pripadnik ŠPJ zbog smjene školske generacije može biti aktivan u najviše tri školske godine. Stoga je potrebno obuku periodično provoditi svake godine u 4 do 7 osnovnih škola.

Novoj generaciji pripadnika školskih prometnih jedinica dodijeljene su iskaznice, a završno su pripadnici školskih prometnih jedinica izvršili prezentaciju regulacije prometa i osiguranja  pješačkih prijelaza.

Platak Promocija 11 lokacija Interpretacijski centar prirodne baštine PGŽ uređuje se europskim novcem