Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Regata

21. Krčka jedra: Tri dana posvećena krčkom maritimnom nasljeđu

Regata Krčka jedra održat će se u petak od 12 do 17 sati uz bogat zabavni program
1/12
Foto: Grad Krk
Predavanje i radionica na temu mornarskih vještina odvijat će se i u novotvorenom Interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka, dok je večernji dio programa rezerviran za koncert Klape Kaštadi

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika Katedrale, iz Krčke će se luke na 21. po redu Krčka jedra otisnuti mnoga tradicijska plovila - slikovite pasare, gucevi, batane i gajete!

Vježba spašavanja Crveni križ PGŽ-a Sudionici Eco Heritage Forca upoznali se s radom spasilačke službe

Taj vjekovni ures grada, razapeta jedra na drvenim brodicama, danas bude uspomenu na vremena kada je kroćenje vjetra bila izuzetna vještina, a pomorstvo temelj ekonomije. Opstanak na nekoć izoliranom otoku bio je gotovo nezamisliv bez ribolova, bez prijevoza maslinovog ulja ili vina, bez pomorstva. Tako je bilo oduvijek ili barem unatrag tri tisuće godina koliko traje urbana prošlost Krka.

No ovaj drevni grad i danas živi svoju tradiciju u očuvanoj povijesnoj jezgri, a njegovom lukom i danas prolaze brodovi dovodeći brojne posjetitelje željne istinskog doživljaja povijesnog grada. Zato je doživljaj regate s rive, zidina ili Frankopanskog kaštela, uistinu poseban kao što je poseban i Plav, najstariji jedriličarski klub na istočnojadranskoj obali, kojem je iznova pripala čast da, uz podršku Grada Krka, Turističke zajednice Grada Krka, povede organizaciju ovog atraktivnog događanja, što će u popodnevnim satima na Gradskoj rivi biti zaključeno podjelom nagrada najs(p)retnijim jedriličarima, muzičkom štorijom ansambla Intermezzo te zabavno-glazbenim programom uz koncerte grupa Abbazia i Trio Rio.

Platak Promocija 11 lokacija Interpretacijski centar prirodne baštine PGŽ uređuje se europskim novcem

No, uz poznatu regatu tradicijskih plovila organizatori su priredili i mnoge druge zanimljive sadržaje. Program, tako, započinje već 13. kolovoza, demonstracijom veslanja i poučnim jedrenjem na tradicijskim barama što će se odvijati u Krčkoj luci, dok će na prostoru Gradske rive, između 13. i 15. kolovoza, biti postavljana izložba fotografija maritimnih motiva. Osim u luci, edukativni dio manifestacije, točnije predavanje i radionica na temu mornarskih vještina odvijat će se i u novotvorenom Interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka, dok je večernji dio programa rezerviran za koncert Klape Kaštadi.

U nastavku, 14. kolovoza, u večernjim satima, podno starogradskih zidina, bit će priređeno promenadno noćno jedrenje - atraktivni Noćni ples barki - i to uz svjetlosne i pirotehničke efekte te glazbenu podlogu za kojeg su iznova zaduženi Antun i Petromil Stašić u pratnji Maestro Orchestra, a koji će svoj koncertni program na temu Virtuoso & Belcanto, uz bogatu gastro ponudu, nastaviti na Gradskoj rivi. Tim će sadržajima, tijekom dana, u Krčkoj luci prethoditi demonstracije veslanja i jedrenja te jednodnevna izložba tradicijskih plovila.

Stoga, svi ljubitelji maritimnog nasljeđa pozivaju se da svojom prisutnošću, podrže ovo hvalevrijedno trodnevno događanje i time pruže doprinos njegovu očuvanju i revitalizaciji!

Zlatko Komadina Ugovor o suradnji Primorsko-goranska županija domaćin potomcima hrvatskih iseljenika Zlatko Komadina niz projekata Komadina: U Primorsko-goranskoj županiji veliki investicijski ciklus