Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Promocija 11 lokacija

Interpretacijski centar prirodne baštine PGŽ uređuje se europskim novcem

Platak
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Među 11 lokacija koje će se promovirati, svaka sa svojom osobitošću, su, primjerice, Osor gdje će se  detaljnije predstaviti macaklin, u Loparu na Rabu pijesak, zaštićeno bilje u Liču, na Platku i na Krku a u Rijeci parkovi te špilja na Zametu

Projektu Interpretacijskog centra prirodne baštine Primorsko-goranske županije, kojim će se promovirati 11 lokacija u toj županiji, odobreno je bespovratnih 11,29 milijuna kuna iz EU fondova od ukupno 16,17 milijuna kuna, koliko vrijedi cijeli projekt.

Zlatko Komadina niz projekata Komadina: U Primorsko-goranskoj županiji veliki investicijski ciklus

Za taj će se novac, do kraja 2020. urediti Centar u parku Sveučilišnog kampusa na Trsatu gdje će posjetitelji moći doznati mnogo o vrijednosti prirodne baštine te županije. Među 11 lokacija koje će se promovirati, svaka sa svojom osobitošću, su, primjerice, Osor gdje će se  detaljnije predstaviti macaklin, u Loparu na Rabu pijesak, zaštićeno bilje u Liču, na Platku i na Krku a u Rijeci parkovi te špilja na Zametu, rijetkost u urbanom prostoru, koja će se urediti za obilazak.

Grad Rijeka, kao nositelj projekta, pokrit će u većini Grad Rijeka s 2,8 milijuna kuna, a ostalo partneri: Primorsko-goranska županija, Javna ustanova Priroda i Turistička zajednica grada Rijeke.

U Interpretacijskom centru svaka će se lokacija predstaviti na multimedijalnim točkama, uz kratke dokumentarne filmove, zvučnu kulisu, uzorke stijena i žive biljne vrste.

Dodatne interpretacijske točke uredit će se i na javnim površinama u Rijeci, Delnicama, Mrkoplju, općini Čavle, Malom Lošinju, na području Vinodolske općine, u Loparu, Baški i Puntu. Kao izvor energije će korisititi isključivo solarne panele.

U zametskoj špilji kroz koju se ulazi "između nebodera" uredit će se prva dvorana u duljini od pedesetak metara, a drugi dijelovi špilje, koji su dostupni samo uz korištenje speleološke opreme, moći će služiti kao vježbalište za speleologe početnike, rečeno je.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obernsel rekao je da je inicijativa za uređenjem Interpretacijskog centra krenula iz riječkog Prirodoslovnog muzeja, koji je namjeravao potaknuti uređenje botaničkog vrta u Rijeci, ali nije bilo rasploživih natječaja za odobrenjem europskih novaca za tu namjenu pa je odlučeno da se uspostavi Interpretacijski centar kao prvi korak prema budućem botaničkom vrtu. 

Zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula rekao je da županija prihvatila sudjelovanje sa željom da snažnije osvijesti važnost prirodne baštine u toj regiji, s jednom od najvećih bioraznolikosti u Europi. Time se omogućuje i jačanje održivih oblika turizma, naveo je.

Jama Sovjak Viškovo Potpisan ugovor o bespovratnom europskom financiranju sanacije odlagališta - jame Sovjak