Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Viškovo

Potpisan ugovor o bespovratnom europskom financiranju sanacije odlagališta - jame Sovjak

Jama Sovjak
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Radovi na sanaciji počet će nakon postupka javne nabave i odabira izvođača, u drugoj polovici 2019. ili u početku 2020.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali su u petak u Viškovu ugovor kojim će biti osigurana bespovratna europska sredstava za projekt Sanacije lokacije visokoonečišćene opasnim otpadom – jame Sovjak.

Strategijom gospodarenja otpadom Sovjak  je evidentiran kao „crna točka“, lokacija visoko onečišćena opasnim otpadom, a projekt sanacije procijenjen je na 377,1 milijun kuna. Od te sume osigurano je 85 posto ili 320,5 bespovratnih milijuna kuna iz europskih fondova, a nositelj sanacije je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji osigurava 15 posto novca.

U jamu Sovjak se od 1956. do 1990., u neposrednoj blizini naselja, neprimjereno odlagao otpad - razne kemikalije, motorna ulja i druge naftne prerađevine. Riječ je o vrtači s golemom količinom crne smjese, a procjenjuje se da se sada u jami nalazi do 152.000 prostornih metara otpada.

Sanacijom će se smanjiti negativan utjecaj toksičnog otpada na okoliš i stanovništvo, a uključuje vađenje plutajućih ugljikovodika, iskop taloga, tj. katrana, predobradu vapnom, transport i spaljivanje izvan Hrvatske te potpuno zatrpavanje jame obrađenim i inertnim materijalom i zatvaranje s gornjim odvodnim sustavom. Radovi na sanaciji počet će nakon postupka javne nabave i odabira izvođača, u drugoj polovici 2019. ili u početku 2020.

Ministar Ćorić rekao je da je Sovjak jedna od šest "crnih točaka" u Hrvatskoj, da je riječ jednom od najvažnijih trenutaka u zaštiti okoliša u Hrvatskoj i da vjeruje da će izvođači radova imati na umu stanovnike. Postupak bi trebao biti gotov 2023. i donijeti stanovnicima Viškova novu kvalitetu života.  

Na pitanje o sumnjama ekoloških aktivista, primjerice da bi pri manjim tektonskim poremećajima masa iz Sovjaka mogla završiti u moru, ministar je rekao da "nikako ne bi išao s takvim fatalističkim scenarijima, iako smo često svjedoci takvih scenarija, prije svega u kontekstu zaustavljanja pojedinih projekata, kao i ukazivanja što bi bilo kad bi bilo." Vjerujemo da će ova sanacija, kojoj se nadamo već 2019., proći u najboljem redu i da ćemo proslaviti kraj radova, kazao je.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš rekao je da radi se o složenom poslu, da će se radovi  obavljati u blizini kuća te da će se kod odabira izvođača radova inzistirati na maksimalnom poštivanju mjera zaštite. Intenzivirat ćemo komunikaciju s lokalnim stanovništvom i stalno ih informirati o tijeku sanacije, jer će oni podnijeti najveći teret sanacije, rekao je dodavši da je sanacija Sovjaka „pokazna vježba“ za ostale „crne točke“ u Hrvatskoj.

Ponoš je naveo da su u pripremi projekta obavljena ispitivanja kako bi se odredio najbolji način sanacije, da će se otpad izvaditi i odvoziti te da se nastojalo osigurati što manji negativni utjecaj na stanovništvo. Uvjeren sam da ćemo sanaciju obaviti vrlo uspješno, kazao je Ponoš navodeći da će natječaj za izvođače biti međunarodni, da će se tražiti najviši standardi te da očekuje da će se, radi složenosti posla, javiti grupe izvođača.

Ponoš je istaknuo da je, prema ispitivanja, dubina jame iz koje će se vaditi materijal oko 18 metara, da će se u postupku spriječiti eventualne posljedice od slivnih voda te da su predviđene i mnoge druge mjere, do eventulanog izmještanja stanovništa tijekom radova. Pojasnio je da će se svakodnevno, budući se ne zna što će se točno naći u jami, obavljati mjerenja te da će stanovništvo, ako se pojavi i najmanja sumnja da bi moglo biti ugroženo zdravlje stanovnika, biti izmješteno.   

Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović navela je da se predviđa da će sanacija trajati 56 mjeseci, od kojih se 22 odnose na uklanjanje otpada, dodavši kako sanacija neće biti jednostavna, laka, ni ugodna za stanovnike uz jamu, ali da taj ekološki problem treba trajno ukloniti.

Ministar Ćorić je nakon Viškova u Rijeci sudjelovao na svečanom potpisivanju ugovora o financiranju projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka vrijednog više od 1,76 milijarda kuna.