Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Vijećnici odlučili

Grad kupuje Dravske bazene, kredit za dogradnju škole

Dravski bazeni
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
U Privrednoj banci Zagreb zadužit će se za 9,6 milijuna kuna za dogradnju i adaptaciju VI. osnovne škole

Varaždinsko Gradsko vijeće većinom je glasova prihvatilo prijedlog rebalansa proračuna kojim su osigurana sredstva za dogradnju dvorane i prostora VI. osnovne škole Varaždin, kupovinu gradskog kupališta na Dravi, Javnu ustanovu Gradski stanovi i dodatna ulaganja u vatrogastvo. Grad će se u Privrednoj banci Zagreb zadužiti za 9,6 milijuna kuna pod uvjetima iz HBOR-ova programa kreditiranja infrastrukture.

Dravski bazeni Dravski bazeni Novo hit mjesto za kupanje: 'Bolje je nek negda'

Inicijativa vijećnika

Rok i način korištenja kredita ovisi o dinamici investicije, a kredit bi se vraćao u 120 mjesečnih rata uz kamatu od dva posto godišnje. Gradski vijećnici odlučili su i da Grad kupi zemljište Gradskog kupališta na Dravi površine 20.000 četvornih metara i kupoprodajne vrijednosti oko dva milijuna kuna, čime će nedavno obnovljeno kupalište ponovno biti u vlasništvu Grada. Za vrijeme bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša pregovaralo se s Turistom o kupnji nekretnine i tada je cijena iznosila oko pet milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Ivan Čehok, dodavši da su sad uspjeli dogovoriti cijenu od nešto više od dva milijuna kuna, daleko ispod procijenjene. Izglasane su izmjene i dopune Odluke o stipendiranju učenika i studenata koji se školuju na srednjim školama i visokim učilištima i utvrđena je lista deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj Grada Varaždina za školsku i akademsku godinu 2018./2019. Među deficitarnim zanimanjima su, među ostalim, tesari, zavarivači, zidari, limari, krojači, bravari, CNC operateri, stolari, mesari, pekari, kuhari, obućari... Deficitarni studijski programi su elektrotehnika, medicina, farmacija, strojarstvo, građevinarstvo, matematika, fizika, engleski i njemački jezik te logopedija. Nakon održane sjednice predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan iskazao je zadovoljstvo dosad održanim sjednicama jer vijećnici, kako je rekao, pokazuju inicijativu i postavljaju pitanja. Vezano za odluku o kupnji Gradskog kupališta na Dravi smatra da je postignuta cijena odlična i da će kupalište zasigurno ponovno postati omiljeno mjesto svim građanima.

Razvrstavanje otpada

U uređenje kupališta uloženo je 1,3 milijuna kuna. Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar istaknuo je da je u proračunu 18 milijuna kuna viška. – S novcem se postupa vrlo oprezno i uvijek s određenom rezervom – dodao je. Osvrnuo se i na aktualnu temu razvrstavanja otpada, kazavši da se građani ne moraju bojati promjena jer ih nitko neće kažnjavati za eventualne pogreške u razvrstavanju za vrijeme prilagodbe na novi zakon. Prvotni cilj je, istaknuo je, informiranje i educiranje građana.

aeromiting Airshow Sve je spremno za veliki međunarodni aeromiting u Varaždinu