Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Deficitarna zanimanja

Grad sjedište mesne industrije zamalo ostao bez razrednog odjela mesara

Mesari
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ukinulo je bilo Srednjoj školi Petrinja kombinirani razredni odjel (mesar, cvjećar, voćar-vinogradar-vinar) zbog manjka interesa jer se u ljetnom roku upisao tek jedan mesar, no zbog specifičnosti područja u kojem se škola nalazi, ministarstvo će ipak omogućiti upis u navedene programe u jesenskome roku

Opasnost da Petrinja, koja je stoljećima bila sjedište mesne industrije, ostane bez razrednog odjela mesara u Srednjoj školi uzbunila je taj grad. Naime, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ukinulo je bilo Srednjoj školi Petrinja kombinirani razredni odjel (mesar, cvjećar, voćar-vinogradar-vinar) zbog manjka interesa jer se u ljetnom roku upisao tek jedan mesar. Naime, veći broj ih se upisivao obično u jesenskom roku.

- Ako ovakav trend ostane da se brišu trogodišnja zanimanja s manjim brojem učenika, naša škola za tri godine neće više imati niti jedno trogodišnje zanimanje iako su deficitarna - rekao je ravnatelj škole Milan Orlić koji je uputio pismo resornom ministarstvu. Njima je pisao i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović

- Zanimanje mesar je prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, deficitarno zanimanje. Prema podacima o broju prijavljenih kandidata, Srednja škola Petrinja imat će u ljetnom i jesenskom roku upisa sedam učenika u tom razrednom odjelu, koliko je i dozvoljeno kao minimalan broj kandidata - stoji u dopisu grdonačelnika koji je dodao i kako postoji interes poslodavaca koji završene mesare odmah zapošljavaju.

Ministarstvo je brzo reagiralo te će kombinirano odjeljenje biti zadržano.

- U Srednjoj školi Petrinja nakon prvog upisnog roka nije bilo interesa za programe cvjećara i voćar-vinogradar-vinar te je postojala samo jedna prijava za mesara. Međutim, zbog specifičnosti područja u kojem se škola nalazi, uvažavajući potrebe lokalne zajednice, Ministarstvo znanosti i obrazovanja omogućit će upis u navedene programe u jesenskome roku - poručili su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dan nakon pisma gradonačelnika.