Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska 2799 pregleda
EU sufinancira jedinstveni projekt

Gradi se centar prirodne baštine, turizam će usmjeriti i u ruralne krajeve

Trilj
Foto: Tino Jurić/Pixsell/Ilustracija
Projekt kreće od interpretacije Mosora kao vrijedne prirodne baštine u neposrednoj blizini turistički najfrekventnijeg izlaza s autoceste (Dugopolja) kako bi turiste usmjerili na vrijednu prirodnu baštinu županije, rasteretili turistički preopterećene lokalitete i prezentirali im zašto treba posjetiti ostale dijelove županije, prvenstveno Dalmatinsku zagoru

U Dugopolju će se izgraditi interpretacijski centar prirodne baštine Splitsko-dalmatinske županije. Radi se o kapitalnom projektu za kojeg je Županija kao nositelj projekta osigurala financiranje Europske unije u iznosu od 20.000.000,00 kuna. Ukupna vrijednost projekta je više od 34 milijuna kuna, a dio sredstava osiguran je u Ministarstvu turizma.

Centar je prepoznat i podržan u okviru EU projekta “Skriveni habitati”, a uključuje izgradnju zgrade i stalnog postava koji usmjerava turiste na različite lokalitete prirodne baštine u Splitsko-dalmatinskoj županiji preko multimedije, aplikacija te više edukativnih staza i škole u prirodi osmišljenih u suradnji s velikim brojem partnera i suradnika.

- Često sam govorio o disperziji turizma iz napučenih mjesta poput Splita, Trogira i Makarske u ruralna područja, ne samo zbog demografske obnove nego i zbog ostanka ljudi u ruralnim područjima Splitsko-dalmatinske županije – naglasio je župan Blaženko Boban.

Projekt kreće od interpretacije Mosora kao vrijedne prirodne baštine u neposrednoj blizini turistički najfrekventnijeg izlaza s autoceste (Dugopolja) kako bi turiste usmjerili na vrijednu prirodnu baštinu županije, rasteretili turistički preopterećene lokalitete i prezentirali im zašto treba posjetiti ostale dijelove županije, prvenstveno Dalmatinsku zagoru.

Jačanje aktivnosti i posjećenosti

Uspostavljanje Centra za posjetitelje predstavlja formiranje novog turističkog punkta u bližem zaleđu Splitsko-dalmatinske županije, doprinos ostvarenju turističkog potencijala tog područja i posljedično jačanje turističke aktivnosti i posjećenosti. Uz učinak izravnog zapošljavanja u Centru za posjetitelje, moguće je očekivati i razvoj prema konceptu difuzije inovacija, a što bi konkretno značilo privlačenje dodatnih turističkih sadržaja u turistički nerazvijena područja.

- Mi smo već pokrenuli gradnju Centra za posjetitelje u Dugopolju, potpisivanje ugovora očekujemo u veljači, a sigurni smo da će to biti u prvom kvartalu iduće godine. Izgradnju smo pokrenuli dijelom iz naših sredstava, a dijelom nam je pomoglo Ministarstvo turizma – rekao je Boban.

S interpretacijskim centrom povezan je i drugi projekt za kojeg u Županiji očekuju sufinanciranje, a vrijedan je 24 milijuna kuna, Skriveni habitati. Treći projekt za kojeg vjeruju da će biti odobren je Modra špilja Biševo čiji je nositelj Grad Komiža i Javna ustanova more i krš, vrijedan 27 milijuna kuna.
- Do 2023. godine bi trebali završiti sve projekte, ali vjerujem da ćemo biti i ranije gotovi jer smo ranije i krenuli u realizaciju – zaključio je Boban.