Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Najveća investicija u povijesti na području Virovitičko-podravske županije

Gradit će se geotermalna elektrana od 530 milijuna kuna u Čađavici

Foto: Kristijan Toplak

Virovitičko-podravska županija je, kako tamo ističu, oduvijek bila mjesto gdje poduzetnici u kratkom roku mogu dobiti sve potrebno kako bi započeli s investicijom. Kada se pojavila mogućnost velikog ulaganja na području Općine Čađavica, usklađen je prostorni plan, a potom je Županija izdala lokacijsku dozvolu za investiciju "tešku" čak 71 milijun eura, odnosno oko 530 milijuna kuna. Investitor Dragan Jurilj sastao se nedavno sa županom Igorom Androvićem i zamjenikom mu Marijom Klementom te načelnikom Općine Čađavica Mirkom Rončevićem.

PROJEKTI I POTENCIJALI Na skupštini i o razvoju turizma

Nova radna mjesta

– Po završetku investicije u Velikoj Cigleni kod Bjelovara, gdje smo izgradili geotermalnu elektranu i pustili je u pogon prije dvije godine, razmišljali smo o još jednom takvom projektu. Istraživali smo gdje ima geotermalnog potencijala i pronašli smo jedan, čak i kvalitetniji nego onaj u Velikoj Cigleni.

Radovi bi počeli ovoga ljeta, a riječ je o investiciji od oko 530 milijuna kuna. To je početno ulaganje, a na to se onda može nadovezivati i gospodarstvo jer bit će tu i toplinska energija, tj. njeno sekundarno korištenje. Nakon toga se može kaskadno koristiti geotermalna energija. Zahvaljujem i Virovitičko-podravskoj županiji i Općini Čađavica na podršci. Županija nam je izdala lokacijsku dozvolu i nastavljamo dalje s projektom. Ovaj obnovljivi izvor energije je od interesa za RH jer koristimo domaći resurs, a otvaraju se nova radna mjesta, kako ne bi bilo iseljavanja. Imamo specijalno projektno društvo koje se zove GEO POWER Zagocha – rekao je Dragan Jurilj, pojasnivši da se Čađavica zvala Zagocha.

U kratkom roku

Načelnik Mirko Rončević osvrnuo se na protekle četiri godine, koliko su on i Jurilj, rekao je, radili na pripremama.

– Osobno smo u čizmama prolazili sve te bušotine i tražili gdje se nalaze.

ISTRAŽIVANJE GEOTERMALNOG POTENCIJALA Potpisani ugovori vrijedni 892.500 kuna

Kao načelniku, izuzetno mi je drago da možemo u ovo vrijeme, kad se priča da sve u Slavoniji i Baranji staje i da se u nju ne ulaže, najaviti kako će moja Čađavica imati veliko ulaganje i veliku proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Bit će tu i novog zapošljavanja, otvara se nova perspektiva za ovo područje – naglasio je Rončević.

Župan Igor Andrović podcrtao je kako je ovo dosad najveća investicija na području VPŽ-a.

– Investicija je to koja će dati veliki doprinos što se tiče geotermalnih izvora, proizvodnje električne energije na području naše županije te novih zapošljavanja. Meni je drago da je Županija pomogla da investitor u najkraćem roku dobije potrebnu dokumentaciju. I dalje smo na usluzi kako bismo pomogli u bilo kojem trenutku i u bilo kojem segmentu u kojem mi možemo pomoći – poručio je Andrović.