Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
ISTRAŽIVANJE GEOTERMALNOG POTENCIJALA

Potpisani ugovori vrijedni 892.500 kuna

Foto: Kristijan Toplak
Ovo je još jedan od projekata iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem II

Župan Igor Andrović i Goran Pavlović, direktor tvrtke Eco Consult d.o.o. iz Vrbovskog. potpisali su ugovore za izradu idejnog projekta koji se odnosi na zahvat u Istražnom prostoru geotermalne vode Virovitica-2 i Izradu projekta izrade istražne bušotine geotermalne vode s bušotinskim radnim prostorom za smještaj bušaćeg postrojenja na istražnom prostoru geotermalne vode Virovitica-2. Ukupna im je vrijednost 892.500 kuna.

Kreće gradnja sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška II. 'S ukupno 6000 natapanih hektara, bit ćemo lideri u zemlji'

Ugovori su potpisani u sklopu projekta Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije, ukupne vrijednost 3.941.767 kuna. Nositelj projekta je Županija.

– Ovo je još jedan od projekata iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem II, kojim su slavonske županije dobile po 10 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za projekte koji će se prijavljivati u idućem financijskom razdoblju. Uz ovaj projekt dobit ćemo podlogu i saznanja za buduće bušotine. Time se otvara mogućnost ulaganja i u poljoprivredu kroz stakleničku i plasteničku proizvodnju, kao i za razvoj turizma. Ovo će privući i investitore jer često pitanje koje oni postavljaju je kako će se njihova investicija snabdijevati energijom, a geotermalni je danas jedna od najekonomičnijih izvora energije – podcrtao je župan Igor Andrović.

Projektni prijedlog Istraživanje geotermalnog potencijala provodit će se na području gradova Virovitice, Slatine i Orahovice te općine Nova Bukovica. Ti su istražni prostori odabrani su kao najpogodniji za procjenu geotermalnog potencijala i samim time buduće mogućnosti korištenja geotermalne energije u energetske svrhe (moguća proizvodnja električne energije, toplinarstvo, korištenje energije u poljoprivredne i druge svrhe).

PODRŠKA HUMANITARCIMA Župan obišao pučke kuhinje Merhameta i Caritasa te im uručio ugovore o sufinanciranju

Virovitičko-podravska županija provest će istraživanje geotermalnog potencijala na svom području kako bi se definirala područja na kojima je moguće iskorištenje tog izvora energije u ekonomske i društvene svrhe, a što će omogućiti potrebne preduvjete za pripremu strateških projekata regionalnog razvoja.