Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Kreće gradnja sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška II.

'S ukupno 6000 natapanih hektara, bit ćemo lideri u zemlji'

Foto: Marijo Klement
Gradnja sustava stoji 30,8 milijuna kuna

Kreće gradnja sustava javnog navodnjavanja Kapinci – Vaška II., kojim će se natapati dodatnih 568 hektara na području općina Sopje i Suhopolje.

PODRŠKA HUMANITARCIMA Župan obišao pučke kuhinje Merhameta i Caritasa te im uručio ugovore o sufinanciranju

Ugovor o gradnji vrijedan je 30,8 milijuna kuna, a potpisali su ga virovitičko-podravski župan Igor Andrović i direktor tvrtke Vodotehnika Šimun Lušić nedavno u Zagrebu. Rok izvršenja je 15 mjeseci.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a "komisionar" između dvije strane su Hrvatske vode.

Sagrađena tri sustava

Područje na kojem će se proširiti postojeći sustav navodnjavanja sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 hektara, te južnog, uz naselje Višnjica i površine 440 hektara. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Spojit će se na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška natapajući se vodom iz rijeke Drave.

Odjel za hemodijalizu sisačke bolnice sada je u novom prostoru U novi središnji paviljon preselio se prvi bolnički odjel

– Virovitičko-podravska županije je do sada sagradila tri sustava navodnjavanja, i to Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Prva dva su otvorena, treći će biti uskoro. Radovi na sustavu Kapinci – Vaška II. počet će za mjesec dana. S ova tri sustava imat ćemo oko 3000 hektara navodnjavanih površina. Virovitičko-podravska županija je i za ovaj sustav dobila 100-postotna bespovratna sredstva, odlukom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju otprije dvije godine. Na ovaj način stvaramo pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika, posebno ako se bave radno intenzivnim kulturama. Naši sustavi navodnjavanja, na kojima imamo sve više korisnika, doprinijet će većim prinosima našim poljoprivrednicima, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području kada bude manje padalina. U planu su nam i sustavi navodnjavanja Lukač, Đolta II., Čađavica, a kada oni budu završeni, Virovitičko-podravska županija bit će lider u navodnjavanju, s oko 6000 hektara natapanih površina – naglasio je župan Andrović.

Veći prihodi

Virovitičko-podravska županije prošle je godine počela i s pokusnim površinama "podzemnog navodnjavanja", koje se nalazi na području sustava Kapinci – Vaška.

PLETERNICA U obnovljenoj školi ušteda energije 82%

– Podzemno navodnjavanje je putokaz kako naši poljoprivrednici mogu imati i 100 posto veće prihode na svojim površinama. Priroda i klimatske promjene nas uče da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. A budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za trenutačne tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratna sredstva. Sve što radimo ostat će budućim naraštajima – zaključio je župan Igor Andrović.