Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Traži se trajno rješenje za ugrožena područja uz rijeke

Gradit će se novi nasipi koji će štititi područja uz Unu i Kupu

nasipi uz Kupu i Unu
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U tijeku su izmjene županijskog prostornog plana radi poboljšanja sustava zaštite sisačkog područja od izlijevanja Kupe

I ove su godine poplave pogodile Sisačko-moslavačku županiju upozorivši na potrebe hitnog trajnog rješenja koji će ugrožena područja zaštiti od visokih vodostaja Kupe, Save, Une, Gline i drugih rijeka.

Spašen Letovanić

Kako doznajemo, u tijeku su izmjene županijskog prostornog plana, koje se rade, između ostalog, i prema zahtjevu Hrvatskih voda radi poboljšanja sustava zaštite od poplava rijeke Kupe karlovačkog i sisačkog područja. Na temelju tih izmjena treba na sisačkom području planirati gradnju novih zaštitnih linija, i to zaštitne nasipe i hidrotehničke objekte uz rijeku Kupu na području Novog Farkašića, na liniji Stari Farkašić – Letovanić – Žažina, na području Bresta Pokupskog i na liniji zaštite Nova Drenčina – Moščenica, zatim nasip na istočnoj strani retencije Odransko polje koji se nastavlja na transverzalni nasip u Zagrebačkoj županiji te nasip na jugozapadnoj strani Odranskog polja koji štiti selo Gredu. Uz to Hrvatske vode planiraju i zaštitne nasipe od poplava rijeke Gline na području općine Topusko. Nakon što se ti nasipi “ucrtaju” u prostorni plan, moći će se krenuti s njihovom gradnjom.

poplava Karlovački vodostaji u opadanju Zbog najavljene kiše, Stožer u stanju izvanredne situacije

Lani su Hrvatske vode napravile nasip u Letovaniću, koji je od poplavljivanja Kupe spasio 50-ak kućanstava. Stotinjak objekata na tom je dijelu naselja u posljednjih nekoliko godina preživjelo čak pet poplavnih valova, no ovaj ih je zbog nasipa mimoišao.

Uz nepostojanje nasipa na dijelu vodotoka problem su i određene prometnice koje voda poplavi pa je rješenje njihovo nadvisivanje.

– S Hrvatskim cestama smo razgovarali o podizanju nivelete cesta koje se tijekom visokog vodostaja plave na području Letovanića te prema Popovači kroz šumu Brezovica – ističe župan sisačko-moslavački Ivo Žinić.

Nova šetnica u Kostajnici

Prošlotjedne poplave za posljedicu su imale uništene kuće u velikom klizištu na području Hrvatske Kostajnice.

Dan upoznavanja s američkim sportovima u osnovnoj školi Braća Bobetko u Sisku Američki sportovi Mali Siščani isprobali bejzbol, softball, hokej, ali i "four square"

– Hrvatska Kostajnica je grad koji je u cijelosti zaštićen i ne dopušta izgradnju nekakve ozbiljnije zaštitne vodne građevine, zidova ili nasipa tako da ćemo u budućnosti, a to je dogovoreno s glavnim direktorom Voda, imati montažne zaštite. Naime, izgradit će se gradska šetnica, na njoj će se pripremiti podloga na kojoj će se, kad dođu ovako velike poplave, montirati te montažne barijere koje će zaštititi grad od rijeke Une. No problem je kanalizacija. Velike količine vode koje se slijevaju s okolnih brda potencijalna su opasnost. U budućnosti će se morati izgraditi kompletan sustav kanalizacije koji Una, kad nabuja, neće vraćati u grad. Vjerujem da ćemo do kraja godine imati donekle riješen taj kompletni sustav obrane od poplave – kazao je župan Žinić. Odron stijene na brdu Djed riješit će se privremenim mrežama i sanacijom, dok veliko klizište u Ulici Stari put tek čeka opciju rješenja koje će odrediti stručnjaci.

Trgovina Pun ceker projekt SIMORE i Sisačko-moslavačke županije Lokalni proizvodi iz trgovine Pun ceker bit će u Dubrovniku i Splitu računalo Mladi tehničari Na državno natjecanje ide 12 učenika Sisačke županije