Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

Gradnja RDC-a u punom jeku, završetak prije ugovorenog roka

Foto: Osječko-baranjska županija
Proizvođači voća i povrća već bi u jesen iduće godine svoje proizvode mogli skladištiti u novom RDC-u

Postoje realni izgledi da slavonski i baranjski proizvođači jabuka i drugog voća i povrća već u jesen iduće godine svoje proizvode skladište u novome Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće. Gradilište RDC-a u Ekoindustrijskoj zoni Nemetin u Osijeku obišli su župan Ivan Anušić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i osječki dogradonačelnik Dragan Vulin.

MINISTRICA TURIZMA U RADNOM POSJETU Turizam se budi, ali moramo biti odgovorni

Radovi su počeli 10. ožujka, a prema do sada odrađenom poslu, cijela bi investicija mogla završiti i prije ugovorenog roka od 18 mjeseci, odnosno kolovoza 2022.

Za prehranu učenika

– Projekti kao Regionalni distribucijski centar za voće i povrće trebali su već davno biti na području naše županije i cijele Slavonije i Baranje, no pripremili smo ga u prošle tri godine, a u tijeku je gradnja koja će vrlo brzo biti gotova. Vrijednost radova je 101 milijun kuna, a projekt realiziramo zajedno s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Bitno je da će RDC biti zadužen i za nabavu i distribuciju namirnica za prehranu učenika osnovnih škola na području cijele županije, koju već pune četiri godine financira Županija u cijelosti ili zajedno s općinama i gradovima. Jedina smo županija u Hrvatskoj koja ima besplatnu školsku prehranu, s tim da je cilj da sva prehrana bude s lokalnih OPG-ova i ekološki ispravna, a to ćemo učiniti upravo ovim RDC-om – rekao je župan Anušić.

Strateški projekt

Ministrica Vučković istaknula je kako je, osim potrebe demografske obnove sela, jedan od najvećih izazova u hrvatskoj poljoprivredi svakako ekonomsko udruživanje i osnaživanje malih proizvođača.

Ulaganje u sport i djecu kao zalog za budućnost Čak 1200 kompleta dresova za školska sportska društva

– Da bi taj projekt uspio, jedna od najvažnijih aktivnosti je gradnja logističko-distribucijske infrastrukture. Zato je RDC vrijedan – kazala je ona.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće jedan je od pilot-projekata i inicijativa ovakve vrste na području Hrvatske, kazala je, pak, ministrica Tramišak.

– Sredstva su osigurana iz fondova EU u sklopu Projekta Slavonije, Baranje i Srijema, a ovo je jedan od strateških projekata Vlade RH, Osječko-baranjske, ali i svih pet slavonskih županija – istaknula je Tramišak.