Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U posljednjih 15 godina Virovitičko-podravska županija je obnovila ili sagradila 65 škola od ukupno njih 75 nad kojima ima osnivačka prava

”Gradnjom škola stvaramo uvjete za ostanak u ruralnim naseljima”

1/2
Foto: VPŽ
U planu je gradnja nove Industrijsko-obrtničke  škola Virovitica, Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, OŠ u Orahovici te dvodijelna dvorana u Suhopolju i Novoj Bukovici, kao i nadogradnja Industrijsko-obrtničke škole u Slatini, a procijenjena vrijednost svih tih projekata je oko 280 milijuna kuna

Virovitičko-podravska županija dugi niz godina ponosi se ulaganjima u školstvo koja su prepoznata i na razini RH. U posljednjih 15 godina obnovila je ili sagradila 65 škola od ukupno njih 75 nad kojima ima osnivačka prava. Sagrađeno i pet novih školskih dvorana, u Špišić Bukovici, Gradini, Čačincima, Mikleušu i Voćinu. Velika ulaganja bila su i na području grada Virovitice, gdje su nova Sportska dvorana OŠ Vladimir Nazor, COOR, područne škole u Taborištu, Svetom Đurađu, Koriji.

Posebno intenzivno razdoblje je posljednje desetljeće, kada je obnovljeno ili sagrađeno 48 školskih zgrada u VPŽ-u. Trenutno se grade dvije nove područne škole, u Kladarama i Vukosavljevici.

Najvažniji projekti

– Za te male sredine gradnja škole i stvaranje boljih uvjeta za obrazovanje najmlađih najvažniji je projekt kojim stvaramo  bolje uvjete za ostanak na ruralnom području svakog tog naselja. Kada projektima koje gradimo  razveselimo marljive i radišne ljude koji žive u tim mjestima, tada smo ispunili svoju svrhu. To je naša uloga, a uskoro ćemo otvoriti školu u Kladarama, koja je građena u suradnji s Općinom  Pitomača i Ministarstvom regionalnog razvoja, čemu se posebno veselimo – naglasio je župan Igor Andrović.

U planu je i još niz drugih investicijskih zahvata.

– Imamo idejno rješenje za drugu osnovnu školu u Pitomači i dvodijelnu sportsku dvoranu koju će koristiti i učenici Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača. Prijavili smo i energetsku obnovu Područne škole Okrugljača u iznosu od oko 900.000 kuna.  Ako nam taj projekt i ne prođe, izdvojili smo vlastita sredstva koja planiramo namijeniti kako bismo i tu školu napokon obnovili – rekla je županijska pročelnica Martina Bunić.

U planu je, dodala je, gradnja EU sredstvima nove Industrijsko-obrtničke  škola Virovitica, Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, OŠ u Orahovici te dvodijelna dvorana u Suhopolju i Novoj Bukovici, kao i nadogradnja Industrijsko-obrtničke škole u Slatini. Procijenjena vrijednost svih tih projekata je oko 280 milijuna kuna.

Važna i dobra suradnja

Gradnja škole u Pitomači dobar je primjer suradnje Virovitičko-podravske županije s općinama i gradovima s njezina područja. Jedan od takvih primjera je i škola u Bakiću, sagrađena u suradnji s Gradom Slatinom.  Prema sličnom primjeru krenulo se u projekt gradnje nove sportske dvorane pri OŠ Josipa Kozarca Slatina. VPŽ i Grad Slatina zajednički će financirati izradu  projektne dokumentacije u vrijednosti 117.500 kuna.