Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Ususret četvrtfinalu Davis Cupa

Gradonačelnik Čehok: Varaždin je veliko sportsko središte

Ivan Čehok
Foto: Grad Varaždin
U Varaždinu imamo prostor bivšeg sportskog kompleksa Varteks, gdje bismo mogli napraviti sportsko-hotelski kompleks – kaže Čehok

Varaždin će od 5. do 9. travnja biti domaćin Davis Cup susreta između teniskih reprezentacija Hrvatske i Kazahstana. Prilika je to da ljubitelji “bijelog sporta” nakon osam godina ponovno navijaju za najbolje hrvatske tenisače. U Varaždinu je u ožujku 2010. odigran susret između Hrvatske i Ekvadora, a sad na četvrtfinalni okršaj, u varaždinsku Arenu, dolaze Kazahstanci.

Devet udruga dobilo prostore u Varaždinu Grad Varaždin dodijelio besplatni prostor kreativcima Centar za mlade je kulturno-umjetnički urbani punkt

Teniska tradicija

– Varaždin je veliko sportsko središte, što se dokazalo i na jednoj od najvećih sportskih priredbi održanoj u Hrvatskoj, Europskom rukometnom prvenstvu. Varaždin i dvorana zadovoljavaju sve današnje standarde u svijetu dvoranskih, loptaških sportova. Pokazali smo se kao dobri domaćini, i to kao regija, dakle i Međimurje i Varaždin i Varaždinska županija. Prvi put su dvojica župana i gradonačelnik potpisali sporazum, mislim da se to nikad nije dogodilo. Nažalost jer premalo surađujemo. Sport otvara i goleme turističke mogućnosti koje moramo još bolje iskoristiti. Odmah nakon Europskog rukometnog prvenstva dobili smo ponudu za organizaciju Davis Cup susreta. Varaždin je grad tenisa, i ova regija ima jaku tenisku tradiciju, pa je dobro što se taj susret održava u Varaždinu. Bit će to sigurno atraktivan meč, Kazahstan u Davis Cupu postiže dobre rezultate. Varaždinci i svi građani ovog dijela Hrvatske moći će i vidjeti Čilića, trećeg igrača svijeta, i Čorića koji igra sve bolje i niže uspjehe. Cijena karte je stvarno simbolična, 150 kuna za tri dana. To će doista biti pravi sportski događaj i priredba koja će potvrditi da imamo i sportskoga i turističkog potencijala – kaže gradonačelnik Varaždina dr. Ivan Čehok.

Davis Cup susret prilika je i da se predstave uspješne tvrtke jer će slika iz Varaždina ići u svijet. Zadovoljni će biti i ugostitelji te hotelijeri.

škola Varaždin Obrazovanje Predstavili projekt gradnje dvorane te uređenja VI. osnovne škole

– Svjesni smo da nam nedostaje smještajnih kapaciteta, posebno kad je riječ o velikim sportskim nadmetanjima. Nama je ukupni turistički, hotelijerski, ugostiteljski i trgovački promet u vrijeme rukometnog prvenstva porastao za 20 do 30 posto, i znači da je dobro što smo u njega uložili. To je i ubrzalo naše ideje oko izgradnje hotela negdje u središtu grada. Javili su se švicarski investitori i ići ćemo s natječajem. Mislim da bi bilo dobro da cijela regija razmisli o velikom sportskom kampu. U Varaždinu imamo prostor bivšeg sportskog kompleksa Varteks, na potezu od bazena do stadiona, gdje bismo mogli napraviti veliki sportsko-hotelski kompleks. O tome razmišljamo i vjerojatno ćemo ići na međunarodni natječaj. Varaždin može turistički puno više nego što danas postižemo. Imamo rast od nekih 15 posto u odnosu na 2016., a vjerojatno ćemo ga i ove godine imati, no s dobrim smještajnim, hotelskim kapacitetima možemo taj rast podići – napominje Čehok.

Glazbeni spektakli

Takvi sportski događaji pune i Arenu. Zadovoljan je, kaže, sadržajima koji se u njoj nude i popunjenošću.

– Rate koje plaćamo mi i država za JPP se u odnosu na prvotni ugovor smanjuju jer smo ugovorili europsku kamatnu stopu, pa kako je ona padala, padala je i cijena, i to za 12 posto godišnje. Komercijalizacija Arene ide jako dobro. Uz velike sportske imamo i glazbeno-scenske spektakle, od Thompsona i Dine Merlina do Petra Graše koji dolazi, a nakon njega ćemo imati i mjuzikl “Jadnici”. Treba još samo urediti okoliš dvorane, taj potez uz kanal i rijeku Dravu. U završnoj smo fazi pregovora da se i to uredi u sportski, rekreacijski i turistički kompleks, naravno etapno. Dakle, što se tiče dvorane, tu smo zadovoljni i nema problema – zaključuje Ivan Čehok.

Ivan Čehok i Ivan Penava Pohvala navijačima Varaždinci i Vukovarci potvrdili prijateljstvo