Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Proračun u padu

Gradovi i općine traže povećanje rudne rente na 12 do 15 posto

Naftno polje Ivanić Grad
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Osim iznosa rudne rente, sporna je i raspodjela - prema važećim pravilima 50 posto ide državi, 30 posto lokalnoj jedinici, tj. gradu ili općini, a 20 posto regionalnoj upravi – županiji

Gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije zatražili su, na sastanku održanom u Popovači, da se poveća rudna renta te naknada za eksploataciju nafte i plina s bušotina koje se nalaze na njihovom području.

Domaćin sastanka, gradonačelnik Josip Mišković, rekao je kako žele i da se dio prihoda od rudne rente koji pripada jedinicama lokalne samouprave izmijeni u njihovu korist.

- Želimo da se naftno rudne rente povećaju sa sadašnjih deset posto, na 12 do 15 posto, koliko iznosi u usporedivim državama u našem okruženju. Primjerice 12 posto ima Mađarska, Rusija čak 22 posto, a i Njemačka i druge europske države imaju veću rudnu rentu od Hrvatske. Time želimo sačuvati naše proračune koji su u konstantnom padu što se tiče poreznih prihoda - istaknuo je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Sporna raspodjela

Osim toga problem je i raspodjela sadašnjeg iznosa rudne rente. Naime, prema važećim pravilima 50 posto ide državi, 30 posto lokalnoj jedinici, tj. gradu ili općini, a 20 posto regionalnoj upravi – županiji.

- Barem 50 posto bi trebalo ostati gradovima i općinama. Zadnjih godina imamo znatan pad prihoda od rudne rente. Primjerice on je 2013. iznosio 11,5 milijuna, a ove godine šest milijuna kuna. To je gotovo 50 posto manji prihod od rudne rente za Ivanić Grad, što se osjeti na proračunu – rekao je na sastanku Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada.

Na sastanku je donesen i zaključak da se Ministarstvu financija te Ministarstvu zaštite okoliša i energetike uputi dopis sa zahtjevom za sastanak s nadležnim ministrima vezano uz izmjene rudne rente. Istaknuto je i kako inicijativa ima podršku i drugih županija koje značajne prihode ostvaruju od iskorištavanja naftnih nalazišta kao što su Koprivničko- križevačka, Bjelovarsko- bilogorska i Vukovarsko- srijemska županija.