Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Naglasak na rekonstrukciji muzeja i opremanju Požeške kuće

Gradu odobreno 33,5 milijuna kuna za projekt “Požeške bolte”

Foto: pozega.hr
Primarni naglasak je na rekonstrukciji zgrade i postavljanju stalnog postava Gradskog muzeja Požega

Grad Požega uspješno je prošao posljednju, treću fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava kojom mu je odobreno financiranje projekta “Požeške bolte” u iznosu od 33,5 milijuna kuna. Sljedećih dana očekuje se potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Darko Puljašić Novogodišnji intervju s požeškim gradonačelnikom Darkom Puljašićem Najzadovoljniji sam dobrom suradnjom sa sugrađanima i privrednicima

Partneri na projektu

Projekt je prijavljen u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema”, koji je u ožujku prošle godine objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“.Projekt Požeške bolte ukupno je vrijedan 41,1 milijuna kuna, pri čemu bespovratna sredstva iznose 33,5 milijuna kuna. Partneri na projektu su Gradski muzej Požega i gradska Turistička zajednica. Projektom je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te unapređivanje njihove kvalitete kao i brendiranje turističkih potencijala.

Primarni naglasak je na rekonstrukciji zgrade i postavljanju stalnog postava Gradskog muzeja Požega koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada, uz opremanje Centra za posjetitelje “Požeška kuća” kao početnog mjesta od kojeg cijela turistička priča počinje.Prostor Gradskog muzeja neprikladan je za čuvanje povijesne građe, a s vremenom je postao pretijesan i za publiku.

Zimska škola tehničkih aktivnosti Učenici učili o robotici, modelarstvu, 3D printanju

Turistička ponuda

Realizacijom projekta osigurali bi se uvjeti da on postane jedna od kulturnih vertikala Požege i okolice. Požeška kuća, pak, mjesto je na kojemu će se gostima predstavljati turistička ponuda Požege kao grada doživljaja, finih okusa i svih pet osjetila, temeljena na povijesnim i kulturnim vrijednostima, eno-gastronomiji i glazbi.