Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Ulaganje u nekad najmoderniji granični prijelaz u Hrvatskoj

HAC u obnovu autoceste A4 ulaže 300 milijuna kuna, trećinu u Međimurju

Granični prijelaz Goričan
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Infrastruktura propada, a u planu je uvođenje novih ugostiteljskih, turističkih i gospodarskih sadržaja, ističe župan Matija Posavec

U obnovu autoceste A4 od Goričana do Zagreba Hrvatske autoceste ove i iduće godine izdvojit će više od 100 milijuna kuna za dio koji prolazi kroz Međimurje. Postavit će se novi sloj asfalta i izgraditi čvor kojim će se povezati autocesta i infrastruktura na starom graničnom prijelazu Goričan koji bi napokon trebao dobiti nove sadržaje. U taj prijelaz, koji je izgubio na važnosti nakon izgradnje novog na samoj autocesti, uložit će se 21 milijun kuna.

Obnova škola Uoči početka nove školske godine Za obnovu i dogradnju škola i dvorana 234 milijuna kuna

Međimurje veliko gradilište

O tome je župan Matija Posavec razgovarao sa šefom Uprave HAC-a dr. sc. Borisom Huzjanom, članom uprave HAC-a Stjepanom Baranašićem i direktorom Sektora za investicije i EU fondove Miodragom Furdinom. Kako bi se osigurao pristup postojećim objektima na starom prijelazu iz svih smjerova, uključujući i pristup na autocestu, predviđena je rekonstrukcija spoja u puni čvor.

– Međimurje je veliko gradilište, puno se ulaže u obrazovanje i zdravstvo, no naši apeli i potrebe vezani su za ulaganje i u cestovnu infrastrukturu. Osim potrebe gradnje cestovnih obilaznica Nedelišća, Čakovca, Preloga i Murskog Središća, investicije u nadležnosti Hrvatskih cesta, drago mi je da postoji razumijevanje i odluka Hrvatskih autocesta za rješavanje problema o kojem se govori posljednjih deset godina, u koju će biti uloženo više od 20 milijuna kuna. Infrastruktura na nekad najmodernijem graničnom prijelazu u Hrvatskoj propada, a njena revitalizacija, uvođenje novih ugostiteljskih, turističkih i gospodarskih sadržaja imalo bi veliku korist za taj dio Međimurja – istaknuo je Posavec.

Lakše upravljanje

Natječaj za izgradnju čvora planira se u rujnu ove godine, a radovi će započeti odmah po odabiru izvođača. Predsjednik Uprave HAC-a Huzjan najavio je da će u autocestu A4 u ovoj i 2019. uložiti oko 300 milijuna kuna, od čega u Međimurju oko 100 milijuna.

– Osim rekonstrukcije spoja na graničnom prijelazu Goričan, planiramo rekonstruirati prateći uslužni objekt Varaždin za kojim postoji velika potreba, a uz značajna sredstva koja ulažemo u održavanje dionice A4, planiramo sanirati mnoge objekte, kolničke zastore, zidove za zaštitu od zračne buke, odbojne ograde i drugo što je potrebno da možemo bolje upravljati prometnim tokom – nabrojao je.

Sanirat će se, uz ostalo, oštećenja na nadvožnjacima na čvorovima Čakovec i Goričan.

Površina lovišta u županiji je 70.999 hektara Županija u brojkama Međimurje ima 915 lovaca i 14.550 divljih životinja