Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Matija Posavec nema većinu u Županijskoj skupštini

HDZ: 'HNS nas nije kontaktirao pa smo mislili da su se dogovorili sa SDP-om'

Matija Posavec (HNS) zasad bez većine u Županijskoj skupštini
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Kao najjača lista predložili smo kandidata za predsjednika Skupštine, nitko drugi to nije učinio, a zašto nije prošao, neka bude na savjesti nekih drugih, istaknuo je Matija Posavec

Nije uspio prvi pokušaj konstituiranja Skupštine Međimurske županije. Jedini kandidat za novog predsjednika Dragutin Glavina (HNS) dobio je danas 20 glasova, nedovoljno za izbor. Pokazalo se tako da župan Matija Posavec (HNS) i njegovi partneri iz HSLS-a i Reformista zasad nemaju većinu u Skupštini. Ostale liste nisu predložile svoje članove.

- Ovakav rasplet nije se trebao dogoditi jer će se na ovaj način stopirati radna sjednica koja je trebala biti za dva tjedna, a na kojoj je trebala biti usvojena odluka o besplatnim udžbenicima za sve osnovnoškolce, s obzirom da moramo provesti postupak javnog natječaja, a nova školska godina nam se već bliži. Valja usvojiti i rebalans proračuna i donijeti odluke oko europskih projekata i povlačenju novca, a sada će se to prolongirati – rekao je Posavec koji smatra da bi izbor kandidata HNS-a za predsjednika bilo poštivanje volje građana.

- Kao najjača lista predložili smo kandidata za predsjednika Skupštine, nitko drugi to nije učinio, a zašto nije prošao, neka bude na savjesti nekih drugih – istaknuo je Posavec. U SDP-u kažu da su ovaj put bili suzdržani jer ih je zanimao odnos HNS-a i HDZ-a zbog situacije na državnoj razini, dok  su u HDZ-u poručili da nije bilo službenih kontakata između većinske liste koju je predvodio HNS i njih, pa su bili uvjereni da se HNS dogovorio sa SDP-om. Nova konstituirajuća sjednica mora se održati u roku od 30 dana, a postoji i treći pokušaj prije novih izbora.