Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavska županija

HDZ sklopio koaliciju s HSLS-om i tako osigurao većinu u Skupštini

Postkoalicijski sporazum u Brodsko-posavskoj županiji
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Na posljednjim lokalnim izborima u Brodsko-posavskoj županiji koalicija HDZ–HDSSB–HSP–HKS– SU osvojila je 20 vijećničkih mandata plus jedan manjinski, dakle ukupno 21 od 42, a s druge strane koalicija HSS-SDP–HSU-HL-HSLS-Narodna stranka-reformisti osvojila je devet, Nezavisna lista Mirka Duspare osam, a Most četiri vijećnička mjesta, što zajedno također čini 21 mandat

HDZ Brodsko-posavske županije danas  je na županijskoj razini sklopio postizborni koalicijski sporazum s HSLS-om i time osigurao većinu u Županijskoj skupštini uoči konstitutirajuće sjednice zakazane za ponedjeljak, 26. lipnja. Naime, na posljednjim lokalnim izborima u Brodsko-posavskoj županiji koalicija HDZ–HDSSB–HSP–HKS– SU osvojila je 20 vijećničkih mandata plus jedan manjinski, dakle ukupno 21 od 42 koliko ih ima u Županijskoj skupštini.

S druge strane, koalicija HSS-SDP–HSU-HL-HSLS-Narodna stranka-reformisti osvojila je devet, Nezavisna lista Mirka Duspare osam, a Most četiri vijećnička mjesta, što zajedno također čini 21 mandat. Do pat pozicije i novih izbora, međutim, ipak neće doći, jer je potpisivanjem koalicije između HDZ-a i HSLS-a jedina vijećnica HSLS-a Ružica Vidaković osigurala HDZ-u ruku koja joj je nedostajala za većinu i time nastavak više od dva desetljeća duge vladavine HDZ-a u ovoj županiji.

- Na lokalnoj razini je Županijsko vijeće temeljem ponude HDZ-a jednoglasno donijelo odluku da se ide u suradnju. HDZ je s partnerima doista dobio najviše mandata u odnosu na ostale liste. HSLS je do 2013. već imao iskustvo u izvršnoj vlasti, a nakon toga smo podržavali ono što je dobro, a na ono što nije dobronamjerno upozoravali. Smatram da je ova odluka dobra, jer pat pozicija ne ide nikome u prilog – obrazložila je svoju odluku predsjednica ŽV HSLS-a Ružica Vidaković.

'Nismo nikada trgovali'

Politička tajnica HSLS-a Dorica Nikolić dodala kako je središnje tijelo ove stranke već podržalo koaliciju na državnoj razini pa nije bilo nikakvih problema da podrže i ovu županijsku odluku. Komentirajući navode kako je riječ o čistoj trgovini, ona je istaknula kako je posve normalno da se pobjednici dogovaraju, a to su u ovom slučaju svi oni koji su ušli u županijsku skupštinu.

- Na sve one koji nam govore o trgovini, a sami su promijenili po pet stranaka ili su u sabor ušli s jednom, pa onda s drugom strankom - nemam komentara. HSLS je sve svoje greške platio, ali i opstao. Mi nismo nikada trgovali, nego samo se držali svojih principa – kazala je Dorica Nikolić.

Koalicija okupljena oko HSS-a i SDP-a, Nezavisna lista Mirka Duspare i Most reagirali su zajedničkim priopćenjem u kojem ističu kako su njihove liste zajedno dobile 26.824, a HDZ-ova koalicija 24.419 glasova te kako bi u skladu s demokratskim načelima trebalo poštivati većinsku volju birača.

- Spremni smo prihvatiti izazov zajedničkog vođenja Brodsko-posavske županije s ciljem ostvarivanja gospodarskog rasta i socijalnog mira. Osuđujemo svaku političku trgovinu i ostvarivanje osobnih interesa prodajom mandata dobivenih u našoj koaliciji – navodi se u priopćenju koalicije okupljene oko HSS-a i SDP-a, Nezavisne liste Mirka Duspare i Mosta.