Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Tužna sudbina obitelji Dugalić

Hitno im je potrebna pomoć: žele samo krov, toplu sobu i hranu na stolu

Obitelj Dugalić iz Slavonskog Broda
1/6
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Prije dvije godine kuća im se doslovce urušila i sad žive u jednom dijelu kuće kojem nedostaje pola zida, puno je propuha, krov prokišnjava

Krov prokišnjava, strop se urušava, a komadi žbuke padaju po podu. Djevojka s Downovim sindromom, njezina majka koja je bolesna i otac koji je ostao bez obje noge žive u jednoj prostoriji punoj vlage. Što će biti kada padne snijeg?

Prazni krevetići u brodskom rodilištu Pad nataliteta 'Ovo što se događa nije dobro ni za Slavoniju ni za cijelu državu'

Nekako krpali kraj s krajem

To je slika stanja u kojem živi tročlana obitelji Dugalić iz Slavonskog Broda. Njihova se kuća u Ulici Hanibala Lucića prije dvije godine doslovno urušila. Od tada žive u krajnjoj neimaštini u preostalom stražnjem dijelu kuće koji je također u očajnom stanju i nedostaje mu pola zida. Propuh odasvud. Nemaju bojlera, nedostaje im i drva za ogrjev. Otac prima skromnu mirovinu kojom jedva pokrivaju hranu, režije i lijekove. U ruševini koja se teško može nazvati kućom i dvorištu koje više nalikuje na smetlište Dugalići nemaju velikih želja, samo čitav krov, toplu sobu i hranu na stolu. Njima i lijepa riječ puno znači.

– Spletom okolnosti ostali smo bez stana i preselili smo se u ovu kuću koja je teško oštećena još u ratu. S vremenom se rascijepila i prednji smo dio morali do kraja srušiti jer je bio opasan za prolaznike. Dok smo se mogli kretati, skupljali smo po gradu staro željezo i nekako krpali kraj s krajem. Sada smo tu gdje jesmo – kaže nezaposlena Zlata Dugalić (60), koja boluje od dijabetesa, angine pektoris i artroze.

Izložba povodom 25. obljetnice osnutka Hvidre Humanitarna izložba Brodska Hvidra i umjetnici za kći umrlog branitelja

Osamnaestogodišnja Viktoria ima Downov sindrom, vedra je i pozitivna, ali slabo čuje. Osim nje, Zlata i Muharem imaju još troje starije djece, dvije kćeri i jednog sina, koji su se odselili i zasnovali svoje obitelji. U blizini je ostala samo jedna kći koja ih obilazi i pomaže im koliko može. Otac Muharem (68), dragovoljac Domovinskog rata, osjeća se poniženo. Prolaznici ne mogu vjerovati da je ono gdje njegova obitelj danas živi – kuća. Šupe izgledaju bolje. Zbog dijabetesa je ostao bez obje noge i već dvije godine uopće ne silazi s malog dvosjeda u kutu sobe, za koji je prikovan dan i noć. Zbog dvije stepenice na ulazu u kuću supruzi koja se i sama teško kreće jednom je prilikom ispao iz kolica. Od tada se više ne usuđuje izlaziti van. S obzirom na to da nema novca, ne može si kupovati dijetalnu hranu koja mu je potrebna. Ima samo jednu želju.

“Da mi je normalan krevet”

– Da mi je negdje naći normalan krevet, da se mogu okrenuti k’o čovjek – kaže Muharem.

Dobrotvorna udruga “Dobra volja” iz Zagreba želi Dugalićima sagraditi novu kuću, ali u humanitarnoj akciji koju su organizirali dosad su skupili tek manji dio potrebnog iznosa. 

Branko Medunić 100 puta je darivao krv Branko Medunić (58) dugogodišnji je socijalni radnik Dao krv da ne ide u školu, pa za slobodne dane u vojsci, a sada pomaže drugima