Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Pad nataliteta

'Ovo što se događa nije dobro ni za Slavoniju ni za cijelu državu'

Prazni krevetići u brodskom rodilištu
1/4
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U bolnici upozoravaju kako blagi porast broja poroda iz 2016. godine, kada je rođeno 1.055 mališana, ne pruža realnu sliku, jer je tada samo došlo do dolaska rodilja iz drugih slavonskih rodilišta u Brod

I 2017. godinu obilježio je značajan pad nataliteta. Statistički podaci govore kako je u rodilištu Opće bolnice dr. Josipa Benčevića u Slavonskom Brodu rođeno 969 djece, čak 86 manje nego godinu prije.

Matija Posavec u rodilištu Stiže nova oprema Uređuje se rađaonica sagrađena '72., u obnovu će uložiti pet milijuna kuna

U 2015. godini bilo je 1.006 poroda, dok se 2014. rodilo 1.080 mališana. U bolnici upozoravaju kako blagi porast broja poroda iz 2016. godine, kada je rođeno 1.055 mališana, ne pruža realnu sliku, jer je tada samo došlo do većeg "prelijevanja", odnosno dolaska rodilja iz drugih slavonskih rodilišta u Brod.

Ukupni trend je poražavajući. - Ovo što se događa nije dobro ni za Slavoniju ni za cijelu državu. Kada razgovaramo s rodiljama, čujemo kako je teška gospodarska situacija uzrok što se ne odlučuju na više djece i što odlaze. Mladima treba omogućiti dobro plaćen posao i onda nitko neće htjeti ići iz svoje domovine - ističe dr. Željko Blažinkov, specijalist ginekolog.

Stanje nije bolje ni u Novoj Gradiški, gdje je prošle godine rođeno četrnaestero djece manje nego pretprošle. Liječnici upozoravaju kako je poroda iz godine u godinu sve manje i kako samo poboljšanje kvalitete života može preokrenuti trendove.

Parnjača Ćiro Obnova parnog vlaka Legendarnom 'Ćiri' iz 1952. i zaštićenom dobru vratili stari sjaj Predstavljanje pronatalitetne mjere u Vukovaru Nova pronatalitetna mjera u Vukovaru Obiteljima s više djece sufinancirat će račune za struju, grijanje i vodu Slavonski Brod najviše inozemnih turista Slavonski Brod lani je posjetilo više od 18.600 turista