Izbornik
Naslovnica Gradovi
Nova pronatalitetna mjera u Vukovaru

Obiteljima s više djece sufinancirat će račune za struju, grijanje i vodu

Predstavljanje pronatalitetne mjere u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Obitelji će ostvarivati pravo na naknadu za troškove vode (100 kuna mjesečno), struje (200 kuna mjesečno), grijanja (300 kuna mjesečno), odvoz kućnog otpada (50 kuna mjesečno) i troškove ogrjeva (jednom godišnje 2.100 kuna)

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima predstavio je novu pronatalitetnu mjeru Grada u okviru koje će se obiteljima s troje i više djece do 16 godina starosti sufinancirati troškovi stanovanja. Prema toj odluci te obitelji će ostvarivati pravo na naknadu za troškove vode (100 kuna mjesečno), električne energije (200 kuna mjesečno), grijanja ili plina (300 kuna mjesečno), odvoz kućnog otpada (50 kuna mjesečno) i troškove ogrjeva (jednom godišnje 2.100 kuna).

Nikola Toth kandidat za gradonačelnika Nikola Toth kandidat za gradonačelnika: Sve je manje stanovnika, Vukovar postaje grad umirovljenika

Za provedbu ove odluke u gradskom proračunu osigurano je milijun kuna, a tijekom godine dana obiteljima koje ostvaruju pravo troškovi stanovanja bit će pokriveni u iznosu do 6.300 kuna. Grad je proveo i anketu prema kojoj trenutno pravo na pokrivanje dijela troškova stanovanja trenutno ostvaruju 82 obitelji s područja grada. Pravo na korištenje mjere imaju sve obitelji s troje i više djece do 16. godine, bez obzira kolika su im mjesečna primanja.

Zaustavljanje iseljavanja

Obitelji koje su već u sustavu Centra za socijalnu skrb ne mogu koristiti prava iz predstavljene mjere s obzirom na to da svoja prava ostvaruju kroz druge zakone. Penava je rekao kako je Vukovar prvi grad u Hrvatskoj koji donosi jednu ovakvu mjeru koja je samim tim i jedinstvena.

bebe Izumiranje stanovništva Sve je gore i gore: u devet mjeseci 14.856 više umrlih nego rođenih

- Želimo pomoći mladim obiteljima s troje i više djece i da im olakšamo svakodnevni život. Svi znamo koliki su troškovi djece i koliko za to sve obitelji izdvajaju. Želimo mlade obitelji potaknuti na ostanak u Vukovaru i Hrvatskoj i poručiti im da su bitni za opstanak grada i države - rekao je Penava.

Cilj je i da se zaustavi iseljavanje s područja grada kao i da se mlade obitelji odluče na više djece. Obitelji koje ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava iz ove mjere trebaju se javiti u gradsku upravu gdje će predati potrebnu dokumentaciju. 

bebe Natalitet je sve lošiji U virovitičkoj bolnici lani rođeno 37 djece manje, broj konstantno pada od 2010.