Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Priznanje pojedincima i udrugama koje izdvajaju slobodno vrijeme za pomoć drugima

Humanitarka Terezija Golubić i Udruga za sindrom Down međimurski najvolonteri u 2020.

Foto: Međimurska županija
Najboljoj volonterki uručuje se i prijelazna nagrada "Najveće srce Međimurja"

Najvolonterka Međimurja u 2020. godini je Terezija Golubić, čiji je volonterski doprinos prepoznao Caritas župe Kotoriba koji ju je i prijavio na natječaj. Terezija volontira već godinama, velika je humanitarka, osoba s ogromnim srcem i "dobra duša" Kotoribe. S ostalim članicama župnog Caritasa prvo prikuplja hranu i odjeću, a onda sjeda u kombi i vozi od kuće do kuće.

Matija Posavec RASHODI U IZBORNOJ GODINI MANJI ZA 15 POSTO Proračun za 2021. godinu 250 milijuna kn

Uvijek na usluzi

– Uvijek je na usluzi kada je čovjeku najteže, kada treba nekome počistiti kuću, donijeti drva, upaliti vatru u peći, otići u ljekarnu i trgovinu, tako je bilo i cijele ove godine kada su zbog epidemije mnogi morali biti u svojim kućama – napominju u Caritasu župe Kotoriba.

Svake godine pred Božić uručuje se Županijska nagrada za volontiranje, kako bi se pružilo priznanje volonterima i potaknulo ostale na uključivanje u volonterske aktivnosti. Župan Međimurske županije Matija Posavec susreo se s ovogodišnjim dobitnicima priznanja za najvolontere i čestitao im na predanom radu, humanosti i pomoći sugrađanima. Najbolja volonterska organizacija u 2020. godini je Udruga za sindrom Down Međimurske županije, čiji volonteri pružaju podršku i osposobljavanje svim osoba s Down sindromom, kao i njihovim obiteljima. Bez volontera udruga ne bi mogla funkcionirati.

– Volonteri se kontinuirano educiraju i uključuju u stalne akcije i projekte same udruge – ističu. Udruga organizira aktivnosti poput vježbaonice, kreativne radionice za djecu, grupnog plivanja za djecu, promociju kalendara "Velike i male zvijezde", obilježavanja olimpijskog dana, slavlja rođendana i drugo.

humanitarna akcija Virani donirali više od šest tona robe za pučku kuhinju u Zadru

Zaslužili priznanje

Nominirani volonteri i volonterske organizacije zaslužili su priznanje za svoj izniman doprinos zajednici, među njima i Anamarija Novak, volonterka Udruge za sindrom Down, Dalibor Klobučarić, volonter udruge slijepih Međimurske županije, Domagoj Lisjak, volonter Društva osoba s tjelesnim invaliditetom i Tanja Milinović, volonterka volonterskog centra "Za zajednicu". Županijska nagrada za volontiranje dodjeljuje se u dvije kategorije – najbolji volonter i najbolja organizacija volontiranja Međimurske županije.

Najboljoj volonterki Međimurske županije uručuje se i prijelazna nagrada “Najveće srce Međimurja” koju je izradio Srećko Radek. Najvolonterka Međimurja će ponosno nositi titulu “Najvećeg srca Međimurja” cijelu godinu i potom je u prosincu 2021. proslijediti novom najzaslužnijem volonteru. Lani su titulu najboljih volontera u 2019. godini podijelili Ruža Sašek, Marija Prekupec i Martin Vlahek, a nagrađena je i udruga Biovrt - u skladu s prirodom.