Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Turistička atrakcija u Varaždinu

Husari i Purgari zajedno će predstavljati barokni grad

Varaždin
Foto: Grad Varaždin
Husari su se prije dvije godine povezali s njemačkim gradom Hildburghausenom, odakle potječe i osnivač pukovnije i svih husarskih generalata u Hrvatskoj, te su jednu od svojih odora poklonili tamošnjem gradskom muzeju

Predsjednik udruge Varaždinska husarska graničarska pukovnija, Kemal Salihović, i pripadnik Husara Miljenko Ernoić preuzeli su novu odoru izrađenu prema povijesnom predlošku, koju im je uručio gradonačelnik Ivan Čehok.

EDUKACIJA Učenicima prvih razreda podijeljene bojanke o recikliranju

Husari su se prije dvije godine povezali s njemačkim gradom Hildburghausenom, odakle potječe i osnivač pukovnije i svih husarskih generalata u Hrvatskoj, te su jednu od svojih odora poklonili tamošnjem gradskom muzeju. Grad Varaždin zato je naručio novu 10.000 kuna vrijednu odoru sašivenu u Varteksu. Grad bi da se Varaždinska husarska graničarska pukovnija pripoji Gradu, kako bi zajedno s Varaždinskom građanskom gardom privlačila turiste.

Sastanak u Varaždinu Indijci bi u Hrvatskoj gradili centar za obrazovanje svojih radnika

– Nama je iz povijesti poznato da su naši Purgari imali svoju konjičku jedinicu, no na žalost to je danas nemoguće vratiti. Međutim, s udrugom Varaždinska husarska graničarska pukovnija smo u dogovorima da ih priključimo našim Purgarima i da budu gradska turistička atrakcija. Uniforme, postrojba, zapovjednici, tradicija..., sve ono što ide s jednom takvom postrojbom koja je nekad bila izravno pod upravom Habsburgovaca, danas trebamo obnoviti. Nastojat ćemo pripojiti Husare Gradu, da budu gradska udruga, i da uz Purgare sudjeluju na svim tradicionalnim manifestacijama, od protokolarnih prijema do Špancirfesta i Adventa, a voljeli bismo uključiti i konjanike, konje i zaprege – najavljuje gradonačelnik Čehok.