Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Grad Đakovo pridružio se projektu "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva"

I Đakovčani će do stana ili kuće s kamatom manjom od 1 posto

Foto: Maja Muškić
Uz naše zajedničko subvencioniranje, korisnicima na kraju ostaje kamata od 0,49 do 1,2 posto, kazao je dožupan Goran Ivanović na potpisivanju sporazuma s dogradonačelnikom Antunom Galićem

I Đakovčani će do stana ili kuće moći doći uz kamatu na kredit od tek jedan posto ili čak i manje. Naime, radi ublažavanja negativnih demografskih trendova Osječko-baranjska županija je pokrenula projekt "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva", a njemu se upravo pridružio i Grad Đakovo.

Potpisani ugovori Dva milijuna kuna za gospodarstvo i poljoprivredu

Oživjelo tržište

Po tome, Županija subvencionira kamatnu stopu od jedan posto u prvih 10 godina otplate kredita, a Grad Đakovo s dodatnih jedan posto. U projektu, inače, sudjeluje sedam poslovnih banaka, a minimalni rok otplate kredita je 15 godina.

Koliko je tržište nekretnina u Đakovu oživjelo, svjedoči podatak da je samo u protekloj godini prodano više od 150 stambenih objekata. Zamjenik gradonačelnika Antun Galić na potpisivanju sporazuma s dožupanom Goranom Ivanovićem rekao je kako ovo nije prvi put da je Grad Đakovo prihvatio poziv Županije na suradnju na području gospodarstva i demografije.

– U proračunu za 2020. godinu osigurali smo sredstva za ove svrhe. Uvjereni smo da će i ovaj sporazum sa Županijom doprinijeti rasterećenju troškova za mlade obitelji kada govorimo o stambenom zbrinjavanju – rekao je Galić.

– Jedina ispravna politika je politika činjenja, a ova mjera i kreditna linija Osječko-baranjske županije daje nadu i u demografskom smislu. Mjera se provodi od travnja i već se vide efekti – do sada je kupljeno 65 nekretnina, što je i znak da će te obitelji ovdje ostati. I ovoga puta apeliramo na ostale jedinice lokalne samouprave da se uključe u projekt jer uz naše zajedničko subvencioniranje korisnicima na kraju ostaje kamata od 0,49 do 1,2 posto – rekao je zamjenik župana Goran Ivanović.

Suradnja Županije i HŽ-a Studentima jeftinija karta za vlak i u 2020. godini

Projekt je, rečeno je na potpisivanju, namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Osječko-baranjske županije, bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području Županije. Korisnik kredita može biti hrvatski državljanin koji, kao ni njegov bračni ili izvanbračni partner, nema za život uvjetan stan ili kuću ili ima stan ili kuću koju želi prodati radi kupnje veće nekretnine. Pozivu se lani odazvalo njih šest: gradovi Osijek i Beli Manastir te općine Bilje, Erdut, Koška i Magadenovac. Od 1. siječnja priključile su se još tri jedinice: gradovi Đakovo i Valpovo te Općina Kneževi Vinogradi.

Krediti do 500.000 kuna

Ukupni kreditni potencijal je 50 milijuna kuna, a najviši iznos kredita koji će Županija subvencionirati je 500.000 kuna. Do 27. prosinca Povjerenstvo je odobrilo 65 zahtjeva za subvencije, od toga je 56 zahtjeva s područja koje dodatno subvencioniraju jedinice lokalne samouprave. Ukupan iznos odobrenih kredita koji su subvencionirani je oko 24,5 milijuna kuna, a subvencionirani iznos kredita je gotovo 21 milijun kuna. Do sada je na taj način kupljeno 35 stanova i 30 kuća.