Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Prestižna titula

I Krapinsko-zagorska županija kandidat za titulu 'Županija-prijatelj djece'

Hrvatska zajednica županija
Foto: Hrvatska zajednica županija
Svečano proglašenje prve Županije-prijatelja djece predviđeno je za 18. svibnja u sklopu obilježavanja 15 godina rada Hrvatske zajednice županija

I Krapinsko-zagorska županija predala je Izvještaj o provedenim aktivnostima u 2016. i 2017. godini te trogodišnji program aktivnosti za projekt 'Krapinsko-zagorska županija-prijatelj djece' za razdoblje 2018.-2020. Riječ je o dokumentima potrebnima za provođenje postupka dokazivanja ispunjavanja kriterija za stjecanje statusa 'Županija – prijatelj djece'. 

Upisi u srednju školu Upisi u srednju školu Kalkulator bodova - praktičan alat za osmaše i roditelje

Posjet prosudbene komisije počeo je sa sastankom komisije s članovima Koordinacijskog odbora projekta 'Krapinsko-zagorska županija-prijatelj djece', nakon čega su obišli nekoliko lokacija primjera dobre prakse u skrbi za djecu poput Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, Opće bolnica Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Logopedskog kabineta u Klanjcu i Osnovne škole Lijepa naša Tuhelj.

Podsjetimo, projekt Županije - prijatelji djece nastao je u suradnji i partnerstvu Hrvatske zajednice županija i Saveza društava Naša djeca Hrvatske kako bi i županije dale podršku projektu 'Gradovi i općine – prijatelji djece' u stvaranju budućih županija – prijatelja djece, izvijestili su iz Hrvatske zajednice županija.

Cilj projekta je omogućiti potpunije i brže ostvarenje prava i potreba djece priznatih Konvencijom UN-a o pravima djeteta te poticati partnerstvo i dobro upravljanje među županijama u stvaranju zajednica i društva prijatelja djece te postizanje javnog društvenog naziva Županija-prijatelj djece za postignute rezultate u sklopu promicanja dječje dobrobiti na regionalnoj razini. On je ujedno i počasni i obvezujući jer podrazumijeva angažiranje županije na ispunjavanju programskih kriterija projekta.

Županijska skupština Krapinsko-zagorske županije kao prva županija u Hrvatskoj, prihvatila je Sporazum o podršci i partnerstvu na provedbi projekta 'Krapinsko-zagorska županija – prijatelj djece'. Uz Primorsko-goransku županiju, ova je županija jedina ispunila uvjete za status kandidata za dobivanje prestižne titule, obzirom da 50% općina i gradova na području Županije već sudjeluje u akciji općina/grad-prijatelj djece, a 1/3 istih već ima titulu općina/grad-prijatelj djece. Rezultat je to i potvrda kontinuiranog rada i napora koji su se uložili u stvaranje poticajnog okruženja za rast i razvoj djece.

Svečano proglašenje prve Županije-prijatelja djece predviđeno je za 18. svibnja u sklopu obilježavanja 15 godina rada Hrvatske zajednice županija. 

Hrvatska zajednica županija važan partner u kreiranju javnih politika Hrvatska zajednica županija obilježava 15 godina rada