Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Na programu je i konferencija o Ruđeru Boškoviću

I ove će se godine festa sv. Vlaha održati i u Bruxellesu

PROSLAVA počinje 28. siječnja, a ove godine održava se već deseti put
Foto: DNŽ

Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom organizira Festu svetog Vlaha u Bruxellesu koja ove godine bilježi 10. obljetnicu. Sponzori Feste svetog Vlaha u Bruxellesu su Zračna luka Ruđer Bošković – Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik.

Ovogodišnja proslava započet će u nedjelju, 28. siječnja svečanim otvaranjem Feste ispred katedrale sv. Mihaela i Gudule, čitanjem proglasa Feste ovogodišnjih festanjula Nikole Kusovca i Mišele Malohodžić te puštanjem golubica kao simbola slobode i mira.

Nakon svečanog otvaranja u kapelici katedrale održat će se sveta misa koju će predvoditi isusovački provincijal pater Dalibor Renić, a potom tradicionalni vjerski obred grličanje. Svojim nastupom, svečanost će uveličati dubrovačka Klapa Kaše.

U sklopu svečanosti organizirana je i tradicionalna Večera od Kandelore u restoranu La Chaloupe d'Or na glavnom bruxelleskom trgu Grand Place. Večera je humanitarnog karaktera i cjelokupan prikupljeni iznos će se donirati Centru za djecu s teškoćama u razvoju Dubrovačko-neretvanske županije "Dva skalina".

U ponedjeljak 29. siječnja 2024., u suradnji s Uredom zastupnika Karla Resslera u Europskom parlamentu će se održati konferencija o hrvatskom velikanu, Dubrovčaninu Ruđeru Boškoviću u Europskom parlamentu.

Ruđer Josip Bošković nedvojbeno je jedan od najvećih i najpoznatijih hrvatskih znanstvenika i filozofa, ali i jedan od najznamenitijih ljudi u hrvatskoj i svjetskoj povijesti. Kao Dubrovčanin i Hrvat, nikad nije zaboravio svoju domovinu pa joj je puno puta bio na usluzi obavljajući za nju važne diplomatske poslove.

Festa sv. Vlaha u Bruxellesu ove godine je nominirana za Večernjakovu Domovnicu 2024. za najznačajniji događaj godine za Hrvate koji žive izvan Hrvatske. Glasati možete putem poveznice.

Ovog tjedna počeli su radovi u sklopu projekta 'Aglomeracija Koprivnica' Otežan promet u Kolodvorskoj u Koprivnici Počeli radovi na rekonstrukciji odvodnje Grad Našice, Turistička zajednica grada Našice, ali i brojne našičke udruge pripremili su obilježavanje blagdana sv. Vinka uz domaća vina, slavonske delicije i tamburaše Promocija grada, OPG-ova, vinara i regije Večer vina u Perivoju na 11 postaja za više od 500 gostiju NA NAVODNJAVANIM površinama količine poljoprivrednih proizvoda su veće, a kvaliteta puno bolja, ističe župan Andrović Virovitičko-podravska županija predvodnica u navodnjavanju Korak bliže gradnji sustava navodnjavanja Lukač