Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva građane:

I pticama je zima, izradite sami hranilicu i pomozite da prežive

ptica na hladnoći
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Ptice je najbolje hraniti sjemenkama, voćem i mastima životinjskog podrijetla, pri čemu treba imati na umu da hrana ne smije biti posoljena, preporučuju iz udruge

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva građane da hrane ptice jer, iako im je tijelo izolirano debelim slojem toplog perja, preživljavanje ptica posebice je teško kada tlo prekrije debeli sloj snijega ili kada su temperature duže vrijeme vrlo niske.

Mala sjenica ili vrabac tijekom perioda odgoja mladunaca pojede nekoliko tisuća cvrčaka, ličinki i ostalih štetočina koje napadaju vrt, a za preživljavanje dugotrajnih i hladnih zima nužno im je osigurati dobar izvor hrane, poručio je u utorak u priopćenju Zeleni prsten.

- Proteklih dana svjedoci smo koliko zima može biti hladna i neugodna, a zimskim hranjenjem se pomaže pticama u pronalaženju hrane što im povećava šanse za preživljavanje. U proljeće će ptice zahvaliti uništavanjem nametnika u vrtovima i voćnjacima, jer kada nađu zimski izvor hrane, većina tu ostaje cijelu godinu - stoji u priopćenju.

Čime ih nahraniti?

Ptice je najbolje hraniti sjemenkama, voćem i mastima životinjskog podrijetla, pri čemu treba imati na umu da hrana ne smije biti posoljena, preporučeno je iz udruge. Dodaje se da sve ptice ne jedu istu hranu, niti na isti način, stoga je važno kombinirati hranu. Treba izbjegavati kruh jer većina ptica ne probavlja dobro kruh, a prijetnja im je i plijesan, od čega mogu oboliti i uginuti. 

Ako se na grane ili balkon objese kuglice loja ili svinjskog sala, to će privući ponajviše sjenice, ali i druge vrste ptica. Polovice ili četvrtine jabuka, krušaka ili sušenih smokvi mogu se nabosti na grančice obližnjeg voćnjaka, mogu se nanizati na deblji konopac i objesiti na pogodno mjesto. Voće će privući kosa, drozda cikelja, drozda imelaša i slične vrste.

Preporučene su sjemenke suncokreta ili mješavina krupnijih i sitnijih sjemenki. To će privući sjenice i vrapce, a s obzirom da će dio padati na tlo, hranit će se i razne vrste zebovki ili crvendaća.

Kako nahraniti ptice?

Iz Zelenog prstena su preporučili nekoliko tipova hranilica koje treba postaviti na povišeno mjesto. Predložena je hranilica od plastične boce, volumena 1,5 litre sa širokim grlom zbog lakšeg punjenja i praktičnosti.

Izradi se tako da se kroz probušeni čep provuče kukica za vješanje, pri dnu se izbuše rupe kroz koje ptice dolazi do hrane, a ispod se provuče šipkica, od grančice i sl., kako bi na nju ptice mogle sletjeti. Oko drvene hranilice se mogu pričvrstiti letvice kako sjemenke ne bi ispadale van.

Hrana se može stavljati i u mrežice kroz koje ptice mogu izvući hranu, priopćili su iz udruge.