Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Župan osječko-baranjski Ivan Anušić primio izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore

I u otežanim okolnostima Hrvati u Crnoj Gori iskazuju vitalnost i snagu

Foto: OBŽ
Prema popisu iz 2011., u Crnoj Gori živi 6021 Hrvat, odnosno 0,97 posto od ukupnog broja stanovnika, no Hrvati su baštinici  golemog kulturnog i duhovnog blaga. Naime, više od 60 posto kulturnog blaga Crne Gore su stvorili, njegovali i očuvali Hrvati

Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore, u kojem su bili predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković te predsjednik i dopredsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i Ilija Janović, u Osijeku je primio osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Razgovaralo se o statusu Hrvata u Crnoj Gori, kako funkcionira hrvatska zajednica, s kojim se problemima susreću, koji su izazovi pred njima.

– Govorili smo i kako mi iz Osječko-baranjske županije možemo pomoći u osvještavanju cijele Hrvatske i hrvatskog naroda o tome kako žive Hrvati u Crnoj Gori. Iskazujem punu potporu njihovim nastojanjima da steknu normalne uvjete života i jednakopravnog funkcioniranja kao i sve druge zajednice na području Crne Gore – kazao je župan Anušić.

Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI), prve političke stranke s hrvatskim nacionalnim  predznakom u Crnoj Gori, ističe da je ovaj posjet i suradnja s OBŽ značajan za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori.

– Dolazimo u trenutku koji donosi određenu tjeskobu i Hrvatima i drugim nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori s promjenom političkih i društvenih prilika nakon izbora 30. kolovoza 2020. No, i u otežanim okolnostima malena hrvatska zajednica pokazuje svoju vitalnost i snagu – rekao je Vuksanović.

Prema popisu iz 2011., u Crnoj Gori živi 6021 Hrvat, odnosno 0,97 posto od ukupnog broja stanovnika, no Hrvati su baštinici  golemog kulturnog i duhovnog blaga. Naime, više od 60 posto kulturnog blaga Crne Gore su stvorili, njegovali i očuvali Hrvati i njihovi preci.