Izbornik
Naslovnica Županije
Većina za, uz tri glasa vijećnika iz Kluba HDZ-a protiv

Ide se na Ustavni sud zbog upravljačkih prava nad bolnicom

Većinom glasova za, uz tri glasa vijećnika iz Kluba HDZ-a protiv, Skupština je odlučila da Međimurska županija Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti
1/2
Foto: Međimurska županija
Zahtjev za ocjenu ustavnosti legitiman je put prema traženju supsidijarnog modela kojim bismo zaštitili svoju bolnicu od zapostavljanja, rekao je župan Posavec

Međimurska županija Ustavnom sudu podnosi zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti u interesu Županijske bolnice Čakovec i građana Međimurja. Odlučeno je to na Skupštini Međimurske županije.

– Usvojene su izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, što znači do od prvog dana nove godine upravljačka prava i nad Županijskom bolnicom Čakovec preuzima država.

Analiza poslovanja bolnica
Za nas to znači da se otvaraju pitanja ulaganja u ustanovu u kojoj smo dosadašnjim razvojnim zamahom postigli iznadprosječne rezultate. Nama je ta bolnica više od ustanove. Povijesna je činjenica – tada jedinstvena u Hrvatskoj – da smo početkom 70-ih godina sami podigli novu bolničku zgradu samodoprinosom. U punom smo ulagačkom zamahu u međimursko zdravstvo i zato tražimo ocjenu ustavnosti novog Zakona u ovom dijelu – rekao je predsjednik Skupštine Dragutin Glavina.

Prijedlog su podržali i uključivanjem u raspravu vijećnici Andreja Marić i Dejan Drabić, kao i potpredsjednik Skupštine Ivica Baksa. Kluba HDZ-a nije podržao inicijativu. Vijećnici Goran Kozjak i Igor Ivković argumentirali su svoj stav da je zahtjev za ocjenu ustavnosti suvišan.

– Ovo nije pitanje političke propagande, već je zahtjev za ocjenu ustavnosti legitiman put prema traženju supsidijarnog modela kojim bismo zaštitili svoju bolnicu od zapostavljanja. Riječ je o povijesnoj pravdi za građane Međimurja, o njihovoj volji koju mi moramo slušati. Kada je svojevremeno Vlada RH inicirala sanacijski program bolnice preuzimanjem upravljačkih prava, Skupština Međimurske županije odlučivala je o tome. Sada nas nitko ništa ne pita. Je li to pristojno? Je li korektno? Istovremeno, specijalne bolnice ostaju u rukama županija, a mi specijalne bolnice nemamo. Naša jedina sekundarna zdravstvena ustanova je Županijska bolnica Čakovec. Zato predlažemo Vladi i premijeru da odgode odluku na godinu dana te naprave analizu poslovanja svih bolnica u Hrvatskoj pa na temelju toga donesu odluku o preuzimanju upravljačkih prava kod onih koji ne zadovoljavaju kriterije uspješnosti. U našoj bolnici to nije slučaj – rekao je župan Matija Posavec i dodao da je riječ o još jednom pravnom instrumentu koji koriste jer Vladin model neće rezultirati uštedama ni poboljšanjem zdravstvenog sustava, niti je korak prema decentralizaciji i suprotan je, kako je rekao, volji građana Međimurja.

Financijska potpora
Većinom glasova za, uz tri glasa vijećnika iz Kluba HDZ-a protiv, Skupština je odlučila da Međimurska županija Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti u interesu Županijske bolnice Čakovec i svih građana Međimurja. Skupština je jednoglasno donijela još jednu vrlo važnu odluku za građane: svim učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Međimurske županije bit će dodijeljena jednokratna financijska potpora od 50 eura, namijenjena nabavi radnih materijala.

Domaćin ovogodišnje svečanosti bila je Udruga umirovljenika općine Marija Gorica Međunarodni dan starijih osoba Oni su svoje odradili, sada je vrijeme da se opuste i zabave Desetak KUD-ova, među kojima i pobratimski KUD iz Čitluka te, naravno, domaćin KUD "I. K. Adamović" upriličili su smotru folklora u subotu 30 ekipa kuhalo j fiš, a 37 ekipa kuhalo je čobanac Nakon tri godine KUD je imao cjelovečernji koncert na Čepinskim suncokretima Gradonačelnik Mišel Jakšić, dožupan Ratko Ljubić i župan Darko Koren s premijerom Andrejom Plenkovićem prošli tjedan Sastanak u svjetlu brojnih lokalnih projekata Jedini smo grad sa sveučilištem, a da nemamo učenički i studentski dom