Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Turističko vijeće HTZ-a održalo sjednicu u Imotskom, kako bi odali priznanje TZ-u Imota, najboljem primjeru udruživanja TZ-a u Hrvatskoj

Imotske vile s bazenima i dalje su hit, turizam opet ruši rekorde

1/3
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Turistička zajednica Imota prema ukupnim brojkama sada je za 22 posto bolja u odnosu na 2019. godinu

Hrvatska turistička zajednica prvi put u povijesti održala je sjednicu Turističkog vijeća izvan Zagreba, i to u Imotskom. Turistička zajednica Imota, koja obuhvaća Grad Imotski i osam općina Imotske krajine, bilježi izvrsne turističke rezultate i primjer je kako udruživanje može donijeti velike benefite.

Hrvatska Provansa

– Mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji uz turizam koji je na obali stalno proklamiramo turizam u Imotskoj i Cetinskoj krajini, odnosno hrvatskoj Provansi. Hvala ministrici i direktoru Hrvatske turističke zajednice na velikoj potpori objedinjenju turističkih zajednica. Imota je prvi i jedinstveni takav projekt u našoj županiji. Što to može ponuditi Imotski, a ne može Cista ili Lovreć, odnosno Imotska krajina u cijelosti? Nadam se da će po primjeru Imote i njezina direktora Luke Kolovrata krenuti i druga područja naše Splitsko-dalmatinske županije – izjavio je župan Blaženko Boban, pozivajući i druge da se ugledaju na Turističku zajednicu Imota i dodajući da u objedinjavanju imaju potporu resornog ministarstva i Hrvatske turističke zajednice.

– Imamo iznimno veliku potporu Ministarstva turizma i sporta te HTZ-a u realizaciji aktivnosti udruživanja turističkih zajednica. Zajedno smo jači. Dijelovi Imotske krajine najbolje to pokazuju kroz brojke u posljednjih nekoliko godina. Kuće za odmor, izletnički aranžmani i paketi te brojne druge aktivnosti svjedoče kako Turistička zajednica Imota može pokazati ono što rijetki mogu u cijeloj Hrvatskoj, posebice kada je u pitanju ruralni turizam. Naravno, svemu tome pridonose i infrastrukturni projekti, a nadasve tunel Sveti Ilija. Danas je turist koji boravi u Imotskoj krajini na moru za pola sata, a ovdje uživa i mirnije spava u ovim vrućim ljetnim noćima – zaključio je župan Boban.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac navela je podatke koji Imotski i Imotsku krajinu izdvajaju na sam vrh.

Bolji od 2019.

– Kada pogledamo ukupne brojke, danas smo na 95 posto noćenja uspoređujući s 2019. godinom, a uspoređujući TZ Imota,  oni su 22 posto bolji u odnosu na 2019. godinu – izjavila je ministrica Brnjac, navodeći kako je upravo to jedan od razloga zbog kojih su odabrali Imotski za održavanje Turističkog vijeća HTZ-a.

– Ministarstvo u sklopu Fonda za udružene i nedovoljno razvijene omogućava 40 milijuna kuna za razvoj. Splitsko-dalmatinska županija putem ovoga fonda osigurala je oko dva milijuna kuna samo ove godine – istaknula je Nikolina Brnjac i dodala kako 
je TZ Imota jedan od najvažnijih primjera koji pokazuje važnost ovih fondova.

Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, prisjetio se da je bio u  Imotskom prije četiri godine, kada je osnovan TZ Imota, koji je danas najbolji primjer udruživanja turističkih zajednica u Hrvatskoj.

– Ovo je primjer održive destinacije koja nije na obali, a na kojoj se događa najveći turizam. Ovdje u Zagori možete konzumirati i osjetiti onaj pravi, istinski, tradicionalni doživljaj – govori Staničić.

Prije tri godine Imotski je imao  oko 180 smještajnih objekata. Danas ih ima 430, od čega je 80 posto luksuznih vila s bazenima.

– Takav smještaj i u vremenu korone pokazao se kao vrlo siguran i turisti su u njemu rado boravili. I ovu i prošlu godinu imamo 
fantastične turističke brojke. Čak  smo prošle godine bili bolji od rekordne 2019., a ove godine još smo popravili te brojke – izjavio 
je direktor TZ-a Imota Luka Kolovrat.

Najavio je skoro proglašenje Geoparka Biokovo – Imotska jezera, a Imotski odnedavno ima Put sv. Jakova.

Gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić rekao je da je sve to rezultat dobre pripreme.