Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Geo infocentar u Voćinu svoja će vrata otvoriti ove jeseni

Impresivno putovanje Papukom 23 milijuna godina unatrag

Foto: Kristijan Toplak
Geo infocentar u Voćinu vrijedan je oko 40 milijuna kuna, a posjetitelji će moći osjetiti ozračje u špiljama i jamama, ali i susresti se s nosorozima, sabljozubim mačkama...

Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima, Dvorac Pejačević u Virovitici, Hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru, rodna Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, Centar Seqoja u Slatini – niz je projekata na području Virovitičko-podravske županije kojima je cilj razvoj i poticanje turističkih sadržaja.

Ove jeseni pridodat će im se još jedan koji će biti prvorazredna turistička destinacija podno Papuka, ali i u ovom dijelu Hrvatske - Geo infocentar u Voćinu.

Susret s nosorozima

 - Geo infocentar zamišljen je kao početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk te općenito sustavom zaštite prirode u RH. U svojoj suštini informacijski osuvremenjuje geološku, biološku i kulturnu baštinu Papuka. Interaktivni multimedijalni centar bit će mjesto putovanja kroz čitavu prošlost do samog početaka našeg planeta – naglašava ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, najavljujući otvorenje ove prvoklasne destinacije za jesen.

U kinodvorani Geo centra smjestit će se 5D kino, gdje će posjetitelji doživjeti povijesne i geološke aspekte Papuka. Postav geologije posvećen je geološkim specifičnostima Papuka, uključujući i osam multimedijalnih prezentacija u obliku interaktivnih ekrana koji su u određenim slučajevima dodatno obogaćeni mehaničkim elementima ili projekcijama.

TRANSPARENTNOST PRORAČUNA Virovitičkoj županiji čista petica

– Sve to će naše posjetitelje, kojih je u Papuku svake godine sve više, provesti kroz prošlost, 23 milijuna godina unatrag. Moći će se osjetiti ozračje u špiljama i jamama, potom ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna u kojem će se susresti s tamošnjim 
životinjama kao što su nosorozi, sabljozube mačke, ali i miocenskog mora u kojem će se susresti s miocenskim psinama koje su u 
ono vrijeme obitavale u Panonskom moru. Ovaj centar ponudit će i priliku da se i lokalno stanovništvo aktivno uključi u turističku ponudu što se tiče smještajnih kapaciteta, kako bi posjetiteljima bio omogućen višednevni boravak na Papuku. Turistička infrastruktura na području Parka se iz sezone u sezonu proširuje zahvaljujući upravo infrastrukturnim ulaganjima Parka prirode Papuk, uz punu podršku Vlade RH, resornih ministarstava, Virovitičko-podravske županije, razvojne agencije VIDRA, te u ovom slučaju Općine Voćin – dodaje Jurenac.

Projekt "Geopriče UNESCO Geoparka", u kojem se nalazi Geo centar u Voćinu, vrijedan je 90,090.587 kuna. Sam Geo centar  vrijedi oko 40 milijuna kuna.

Novi projekti

U skoroj budućnosti bit će još turističkih projekata u VPŽ-a.

– Svi nabrojani projekti financirani su EU sredstvima, a gledajući samo one najvažnije, završene ili buduće, vrijednost im doseže oko 400 milijuna kuna. No uz one koji su završeni i već su u funkciji, gradi se i Centar za posjetitelje Križnica, bit će tu i turističko-informativni centar Klopotec na Kladarskom bregu, uredit će se Turističko-rekreacijski centar Jezero – Hercegovac – Ružica, grad u Orahovici kao i budući Centar za kulturu zdravlja u Cabuni. Stvorili smo i stvaramo kvalitetne turističke sadržaje, a primjetna su i sve veća privatna ulaganja u nove smještajne kapacitete. Imamo i prepoznatu plemićku rutu, ali i brojne biciklističke staze. Svi ti raznovrsni projekti koji su financirani sredstvima EU pokazali su koliko se kao županija, uz naše gradove i općine, brinemo o našoj kulturnoj i prirodnoj baštini – naglašava župan Igor Andrović.