Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Nisu mogli postavljati pitanja

Incident na Županijskoj skupštini, oporba napustila sjednicu

Oporba napustila sjednicu Županijske skupštine
1/5
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Ostali smo uskraćeni za odgovore na pitanja o nezakonitom praćenju mailova zaposlenika u županijskoj upravi, kao i o tome je li točno da je službenik koji je to činio imao nalog župana za takvo nešto. Nema ni odgovora o razlozima nedavne kupnje 260.000 kuna vrijedne limuzine za župana, rekao dodao je vijećnik HSP-a Ivica Pandža

Oporba je, prije samog početka, napustila sjednicu sisačko - moslavačke Županijske skupštine nezadovoljna što nisu imali priliku postaviti pitanja na aktualnom satu.

Naime, prema Pravilniku za pitanja se upisuje pola sata prije same sjednice, no oporba tvrdi kako su vijećnici HDZ-ove većine svoje potpise stavili daleko ranije te time popunili sve predviđeno vrijeme za pitanja.

- To nije demokratski da se potpisi skupljaju u kafiću mimo poslovnika. Onemogućuje se rad oporbe pa stoga nećemo sudjelovati u ovom županovom božićnom igrokazu. Ne dozvoljava se naše sudjelovanje u radu Skupštine i ne želimo biti samo privjesak – rekao je prije početka sjednice Milan Brigljević, vijećnik MOST-a istaknuvši kako je očito da se župan Ivo Žinić boji pitanja oporbe.

- Tako smo ostali uskraćeni za odgovore na pitanja o nezakonitom praćenju mailova zaposlenika u županijskoj upravi, kao i o tome je li točno da je službenik koji je to činio imao nalog župana za takvo nešto. Nema ni odgovora o razlozima nedavne kupnje 260.000 kuna vrijedne limuzine za župana - dodao je vijećnik HSP-a Ivica Pandža.

Oporba je ponovila zahtjev za izmjenom poslovnika koji bi omogućilo da pitanja ubuduće naizmjence postavljaju članovi vladajućih i oporbe, što je obećano i prije nekoliko mjeseci nakon sličnog incidenta.

Predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić rekla je kako je točno da su predstavnici dva kluba vijećnika, vladajućeg i oporbenog, skupljali potpise za aktualni sat prije propisanog vremena, no da ona te potpise nije uvažila nego je prihvatila samo one koji su se upisivali u roku, što oporba u konačnici nije učinila.

Kao uvod u ovo dogodio se i incident u kojem je oporbeni vijećnik Anđelko Hrupački, uz povišene tonove više vijećnika, pocijepao listu s imenima prijavljenih vijećnika za postavljanje pitanja na aktualnom satu. Sjednica Županijske skupštine na kraju je uredno održana bez sudjelovanja oporbenih vijećnika.