Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Sav namještaj od slavonskog hrasta

Inovacije iz Virovitice: stvorena uzorna hrvatska hotelska soba Historion

Uzorna soba, Virovitica
1/13
Foto: Kristijan Toplak/Virovitičko-podravska županija
Hoteli sve više napuštaju pločasti i opremaju se masivnim namještajem. Ponudili smo im, stoga, sobu koja je uzorak za hotele, poštuje propisane hrvatske standarde pa se može uklopiti u bilo koji hotel. Usto, svi elementi ugrađeni u sobu mogu se kasnije prodavati i pojedinačno – pojašnjava Željko Palković, idejni tvorac

Sav je namještaj napravljen od slavonskoga hrasta, a presvučen je premazom pod kojim se ocrtava i najsitniji god drveta. Zaobljen je pa se gost sasvim sigurno neće udariti o oštar rub ormara, kreveta ili stola. U dijelove je namještaja, nadalje, utkana slavonska kulturna baština, konkretnije – stilizirani simboli s posude Orion, koja je, po nekima, najstariji europski kalendar, iz 2600. godine prije Krista.

Tako izgleda, ukratko, hrvatska uzorna hotelska soba - Historion. Kreirala ju je, predstavit će njezini autori, hrvatska pamet, od hrvatskoga drveta, i u hrvatskoj firmi. Projekt je to tvrtke Palković, realiziran u suradnji s dizajnerom Krunom Kovačem i Panonskim drvnim centrom kompetencija u Virovitici, gdje je jučer i predstavljen hotelijerima.

- Stvorili smo hrvatsku hotelsku sobu poznatoga podrijetla i autora, a ključni su elementi slavonski hrast, hrvatski dizajn, hrvatski proizvođač, inovativni pristup, implementacija kulturne baštine, napredna tehnologija te ekološka izvedba – započinje Željko Palković, idejni tvorac.

Tvrtka Palković osnovana je još 1992., a izrađivali su dosad pločasti namještaj i njime opremali apartmane, hotele, gospodarske i privatne prostore. Ideja o uzornoj sobi sazrijevala je godinama, a korak dalje otišli su nakon što su se javili na natječaj Ministarstva poljoprivrede za razvoj novih proizvoda u drvnom sektoru. Dobili su 120.000 bespovratnih kuna, a uložili su 150.000, i to samo u realizaciju projekta.

Spajanje povijesnih elemenata i suvremene tehnologije

- Hoteli sve više napuštaju pločasti i opremaju se masivnim namještajem. Ponudili smo im, stoga, sobu koja je uzorak za hotele, poštuje propisane hrvatske standarde pa se može uklopiti u bilo koji hotel. Usto, svi elementi ugrađeni u sobu mogu se kasnije prodavati i pojedinačno – pojašnjava on.

Spajanjem povijesnih elemenata i suvremene tehnologije željeli su, pak, poslati poruku da cijeli projekt počiva na hrvatskoj kulturnoj baštini. Light motiv su, tako, stilizirani simboli s posude Orion. Sedam znakova s tog keramičkog lonca iz razdoblja Vučedolske kulture, pronađenog 1978. u Vinkovcima, nalaze se na pojedinim dijelovima namještaja i popratnim sadržajima. Ideja je, ističe se, tako cjeloviti boravak turista.

Željko Palković kaže kako nisu megalomani pa su se bazirali na opremanje hotela do 50 soba. No, ne planiraju se zaustaviti na domaćem tržištu. Svoju uzornu sobu predstavit će i na prestižnim sajmovima u Njemačkoj i Italiji. Prilagođavat će se, pak kupcima.

- Soba je višeg ranga, ali o cijenama ne mogu direktno govoriti. Nije isto izrađujemo li jednu ili 40 soba – zaključuje naš sugovornik.