Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
bogatija turistička ponuda lošinja

Interpretacijski centar pomorske baštine u potpalublju “Nerezinca”

Foto: Filip Kos/PIXSELL
Drveni motorni brod “Dražica”, koji je nakon obnove preimenovan u „Nerezinac“, vrijedan je primjerak tradicionalne brodogradnje i od 2010. godine na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH

Lošinjska turistička ponuda od ovog je tjedna bogatija za dio sačuvane otočke povijesti vezane uz more, točnije za Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja. Smješten je u potpalublju lošinjskog logora „Nerezinac“, privezanog na Obali lošinjskih kapetana ispred Muzeja Apoksiomena.

turistička atrakcija u puli Replika starog jedrenjaka La Grace uplovila u gradsku luku

Inače, “Nerezinac” predstavlja primjerak tradicionalnog lošinjskog broda čijom je rekonstrukcijom u prvobitno stanje i pretvaranjem u interpretacijski centar na otvorenom stvorena jedinstvena turistička infrastruktura na hrvatskom Jadranu. Ukupna vrijednost uređenja Interpretacijskog centra iznosi tri milijuna kuna, a sufinancirano je sredstvima projekta Mala barka 2, Primorsko-goranske županije, Ministarstva turizma, Grada i TZ-a Grada Malog Lošinja te iz donacija.

Inače, drveni motorni brod “Dražica”, koji je nakon obnove preimenovan u „Nerezinac“, vrijedan je primjerak tradicionalne brodogradnje i od 2010. godine na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Autorica muzeološkog koncepta je kustosica Katarina Mažuran, dok projekt postava potpisuju Sanjin Kunić, dipl. dizajner, i Luka Jelušić, MFA dizajner.

U Vinkovcima održani Dani udruge hrvatskih putničkih agencija Zbog većeg broja manifestacija i više turista

Brod “Nerezinac” na poklon je dobio i brodsko zvono od Udruge tradicijska jedra Kvarnera i Istre. Otvorenju nove lošinjske turističke atrakcije nazočili su, među ostalima, ministar turizma Gari Cappelli, župan Zlatko Komadina, lošinjska gradonačelnica Ana Kučić, koja je rekla da su uz financijsku pomoć Vlade i Županije realizirane brojne investicije koje su život na Lošinju i okolnim otocima učinile kvalitetnijim.